Andrei Pleșu anunță că se retrage din viața publică

Andrei Pleșu anunță că se retrage din viața publică

Scriitorul Andrei Plesu anunta ca se retrage din viata publica, explicand faptul ca acesta este un gest de consecventa din partea sa, dupa ce a constatat ca in cercetarea stiintifica in institutele de studii avansate a inceput sa prevaleze corectitudinea politica.

"Cu trecerea anilor, am constatat insa, din nefericire, ca un alt tip de cenzura, mai subtila si, intrucitva, mai perfida (pentru ca avea manierele 'libertatii'), tindea sa devina regula competitiilor pentru obtinerea unui stagiu de cercetare in institutele de studii avansate. Simptomul 'de demaraj' al 'innoirii' a fost decizia finantatorilor de a stopa subventionarea infrastructurii institutionale, marginindu-se la subventionarea proiectelor de studiu, cu deosebire a proiectelor 'de actualitate', relevante geopolitic, 'trendy' (minoritati, gender etc.), 'corecte', adica validate de ultimile cuceriri propagandistice, de ultimele 'mode' planetare.

Pe scurt, s-a decis finantarea supei, dar nu a aragazului... Iar supa e recomandabil sa fie conforma cu imperativele ideologice de ultima ora. Consecintele acestei 'rezonabile' manevre financiare nu au intirziat sa apara. Candidatii la diferitele burse de cercetare au inteles destul de repede ca, pentru a avea succes, trebuie sa se 'orienteze' in functie de context. Cu alte cuvinte, ca alegerea temei trebuie sa includa considerente de ordin 'strategic'", scrie Andrei Plesu.

Scriitorul spune ca, in aceste conditii, domeniul de investigatie nu mai vine, imperativ, "de la centru", dar vine de la ambianta "cocheta" a momentului.

"Prin urmare, nu ne mai alegem liber intrebarile, ci le preluam, abil, din noua - rentabila - morala universitara, bine hranita de presa momentului, de revolutionara corectitudine politica, de 'problemele' zilei. In felul acesta, 'savantul' traditional se transforma, pe nesimtite, intr-un fel de gazetar cu staif, intr-un 'analist' ceva mai bine mobilat, poate, decit articlierul cotidienelor, dar ancorat fidel si pedagogic in 'meandrele concretului'", subliniaza Plesu.

In final, Andrei Plesu anunta ca se retrage din viata publica.

"Normal este ca, atunci cind simti ca nu mai apartii timpului tau, sa faci un pas inapoi. Profit, asadar, de ocazie, pentru a renunta - cel putin deocamdata - la orice prestatie publica (articole, interviuri, conferinte, colocvii etc.) . Pastrez doar rubrica de la Dilema veche, din loialitate fata de un proiect la care am pus umarul. Decizia mea e un minim semn de consecventa, pentru care apelez la intelegerea cititorilor mei, citi vor mai fi fiind...", afirma Plesu. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pista de alergare a Stadionului Municipal se redeschide

astăzi, 15:16
237

Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din Botoșani a anunțat deschiderea pistei de alergare începând de marți, 2 iunie a.c.Aceasta va fi pusă la dipoziția publicu...

Program normal de funcționare a APIA, în sărbătorile legale de 1 și 8 iunie

astăzi, 15:09
71

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean  Botoșani aduce la cunoștința beneficiarilor de sprijin financiar că în zilele de sărbătoare legală ...

FOTO: Noi donații importante din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ​pentru „Mavromati”

astăzi, 15:04
212

Arhiepiscopia Iașilor, Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași au oferit Spitalului de Urgență Mavromati Botoșani aparatură medicală în valoare de peste 19000 de lei, c...