Andrei Pleșu anunță că se retrage din viața publică

Andrei Pleșu anunță că se retrage din viața publică

Scriitorul Andrei Plesu anunta ca se retrage din viata publica, explicand faptul ca acesta este un gest de consecventa din partea sa, dupa ce a constatat ca in cercetarea stiintifica in institutele de studii avansate a inceput sa prevaleze corectitudinea politica.

"Cu trecerea anilor, am constatat insa, din nefericire, ca un alt tip de cenzura, mai subtila si, intrucitva, mai perfida (pentru ca avea manierele 'libertatii'), tindea sa devina regula competitiilor pentru obtinerea unui stagiu de cercetare in institutele de studii avansate. Simptomul 'de demaraj' al 'innoirii' a fost decizia finantatorilor de a stopa subventionarea infrastructurii institutionale, marginindu-se la subventionarea proiectelor de studiu, cu deosebire a proiectelor 'de actualitate', relevante geopolitic, 'trendy' (minoritati, gender etc.), 'corecte', adica validate de ultimile cuceriri propagandistice, de ultimele 'mode' planetare.

Pe scurt, s-a decis finantarea supei, dar nu a aragazului... Iar supa e recomandabil sa fie conforma cu imperativele ideologice de ultima ora. Consecintele acestei 'rezonabile' manevre financiare nu au intirziat sa apara. Candidatii la diferitele burse de cercetare au inteles destul de repede ca, pentru a avea succes, trebuie sa se 'orienteze' in functie de context. Cu alte cuvinte, ca alegerea temei trebuie sa includa considerente de ordin 'strategic'", scrie Andrei Plesu.

Scriitorul spune ca, in aceste conditii, domeniul de investigatie nu mai vine, imperativ, "de la centru", dar vine de la ambianta "cocheta" a momentului.

"Prin urmare, nu ne mai alegem liber intrebarile, ci le preluam, abil, din noua - rentabila - morala universitara, bine hranita de presa momentului, de revolutionara corectitudine politica, de 'problemele' zilei. In felul acesta, 'savantul' traditional se transforma, pe nesimtite, intr-un fel de gazetar cu staif, intr-un 'analist' ceva mai bine mobilat, poate, decit articlierul cotidienelor, dar ancorat fidel si pedagogic in 'meandrele concretului'", subliniaza Plesu.

In final, Andrei Plesu anunta ca se retrage din viata publica.

"Normal este ca, atunci cind simti ca nu mai apartii timpului tau, sa faci un pas inapoi. Profit, asadar, de ocazie, pentru a renunta - cel putin deocamdata - la orice prestatie publica (articole, interviuri, conferinte, colocvii etc.) . Pastrez doar rubrica de la Dilema veche, din loialitate fata de un proiect la care am pus umarul. Decizia mea e un minim semn de consecventa, pentru care apelez la intelegerea cititorilor mei, citi vor mai fi fiind...", afirma Plesu. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Judeţul Botoşani, pregătit din punct de vedere tehnic pentru cele două scrutine - FOTO

astăzi, 21:46
214

Instituţia Prefectului a finalizat sâmbătă seară procedurile tehnice pentru buna desfăşurare a celor două procese de votare ce vor avea loc duminică, 26 mai. Prefectul Dan Şlincu şi pr...

Andronescu anunță că în școli predau 85 de mii de profesori cu facultăți făcute "la distanță", care trebuie din nou aduși la formare

astăzi, 20:22
355

Cu prioritate, profesorii care au făcut cursuri la distanță, în universități, "trebuie să îi aducem într-un program de formare" a declarat Ecaterina Andronescu l...

COD GALBEN: Alertă meteo pentru județul Botoșani, până la ora 20.30

astăzi, 19:20
724

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționare de tip COD GALBEN până la ora 20.30 în județul Botoșani și mai multe localități din județele Suceava, Vaslui și Bacă...