AM VORBIT CU MOŞ CRĂCIUN, un exceptional poem de Vasile Militaru

AM VORBIT CU MOŞ CRĂCIUN, un exceptional poem de Vasile Militaru
Vasile Militaru a fost un poet şi scriitor român, fost deţinut politic sub regimul comunist din România. A murit în 1959, în închisoarea Ocnele Mari.

AM VORBIT CU MOŞ CRĂCIUN

Moş Crăciune, Moş Crăciune, - vrăjitor cu barba albă,
Ce te-arăţi la toţi copiii în a visurilor salbă, -
Câtă sfântă bucurie mi-aduceai, - la toate leac, -
Când veneai, luptând prin vifor, mai acum un sfert de veac!

Te-am văzut în vis şi-azi-noapte, Moş Crăciune bun şi sfânt:
Se făcea că, - eu, căruntul, - tot copil ca-n vremuri sînt,
Însă, trist ieşind în cale-ţi şi de doruri mari pătruns,
Tu m-ai întrebat, moşnege, de ce-s trist, - şi ţi-am răspuns:

"Moş Crăciune, Moş Crăciune, - vesel nu mai pot să fiu,
Fiindcă azi, - nu ştiu de unde, - ştiu atâtea câte ştiu:
Şi, anume, ştiu, moşnege, că, în tolba ce-ai în spate,
Tu duci daruri la copiii fericiţi de prin palate;

Duci acelor cari în lume sunt în adevăr bogaţi, -
Ce-n căminuri mângâioase au şi mame, au şi taţi, -
Însă uiţi mereu orfanii aruncaţi de nenoroc
În coliba fără pâine, în bordeiul fără foc!...

Şi-astfel, sfinte Moş Crăciune, - pe când unii veseli cântă, -
Încărcaţi de-atâtea daruri ce le-aduci în tolba sfântă, -
Alţii, trişti, cu frigu-n oase, lunecând pe-al morţii iaz,
Plâng în umbră şi le-ngheaţă lacrimile pe obraz!..."


Vasile Militaru (n. 19 septembrie 1885, Dobreni, Giurgiu - d. 8 iulie 1959, închisoarea Ocnele Mari) a fost un poet şi scriitor român naţionalist, fost deţinut politic sub regimul comunist din România.

Născut într-o familie foarte săracă de ţărani (plugari), face doar patru clase. Debutează cu versuri la 15 ani. Primul volum de versuri, "Strop de rouă", îi apare în 1919. Fiind remarcat de mai mulţi oameni de cultură (Barbu Ştefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu) începe să publice în ziarul Universul între anii 1927–1930. Devine cunoscut printr-o serie de fabule publicate în revistele Drum Nou şi Porunca Vremii. Temele predilecte ale poeziei sale sunt ortodoxia, naţionalismul, oamenii simpli, satul românesc. Pentru volumul "Psaltirea în versuri" (1939) va fi premiat de Academia Română. Opera sa de căpătâi rămâne "Divina zidire", la care a lucrat peste 25 de ani. "Divina Zidire" reprezintă Biblia versificată şi ilustrată. În perioada interbelică devine unul dintre cei mai populari oameni de cultură din ţară. S-a căsătorit cu Ecaterina (Telly) Barbu şi a locuit în Bucureşti.

După anul 1933, se apropie de Mişcarea Legionară şi dedică legionarilor mai multe poezii, printre care "Purtătorii torţei" şi "Bucură-te ţară". Poeziile legionare se vor publica în volumul Temelie de veac nou, apărut în aprilie 1938 la Editura Cartea Românească, sub pseudonimul Radu Barda. Această creaţie avea să fie unul dintre capetele principale de acuzare în procesele politice ce vor urma.

Vasile Militaru alege să semneze o parte dintre poeziile sale cu pseudonimul Radu Barda. Tot cu acest pseudonim semnează articole şi în ziarul Porunca vremii, ziar sublintitulat Tribuna zilnică de luptă naţional creştină. După instaurarea comunismului, poetul reuşeşte să scape ani de-a rândul de valurile succesive de arestări. Însă la un moment dat i se cere să-şi folosească talentul literar în slujba comunismului. Refuzul său este categoric: "În poeziile mele niciodată nu va rima poporul cu tractorul". Ca urmare a acestui refuz, datorită trecutului său legionar şi a operei sale religioase, este arestat la 8 ianuarie 1959. Detenţia o face la Piteşti, unde va fi torturat crunt în ciuda faptului că la data arestării avea 74 de ani. De la Piteşti este transferat la închisoarea din Craiova, unde se va judeca şi procesul său. Sentinţa a fost dată la 20 iunie 1959.

Tribunalul Militar din Craiova l-a condamnat la 20 de ani de temniţă grea pentru crimă de uneltire contra orânduirii sociale; la 12 ani de închisoare corecţională pentru delictul de deţinere de publicaţii interzise; la 10 ani de degradare civilă, confiscarea totală a averii personale plus obligaţia de a plăti 1000 lei cheltuieli de judecată.

Bătrânul Vasile Militaru în vârstă de 74 ani a primit o condamnare de 32 ani, urmând să iasă din închisoare la vârsta de 106 ani.

Securitatea a incendiat toate manuscrisele găsite la domiciliul poetului. Vasile Militaru: "Dacă am pierdut averi şi ranguri, dar nu am pierdut credinţa în Dumnezeu nu am pierdut nimic".

Vasile Militaru este autorul real al celebrei poezii "A venit aseară mama", dedicată prietenului său George Enescu în 1930 şi atribuită mult timp (70 de ani) lui George Coşbuc. George Enescu a pus-o pe note în scurt timp fiind o capodoperă a genului. A fost bun prieten cu Sandu Tudor. (Wikipedia)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Start de an în forţă pentru antreprenorii botoşăneni. Numărul firmelor nou înfiinţate s-a dublat

astăzi, 14:07
30

Astfel, în luna ianuarie 2018 s-au înregistrat 136 de operatori economici, în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului trecut au fost înregistraţi 62. C...

Tânăr spitalizat, după o imprudenţă la volan

astăzi, 12:31
330

Dumitru C., de 21 de ani, se afla la volanul unui autoturism VW Golf şi a produs, miercuri, un accident rutier în localitatea de domiciliu. Un Opel Astra care circula în faţa sa a i...

Asociaţia Colegiul Pacienţilor şi-a deschis sucursală şi la Botoşani

astăzi, 12:06
124

Asociatia Colegiul Pacientilor este o organizație nonguvernamentală (ONG) cu reprezentativitate  națională, cu peste 6000 de membri, născută din dorința de a pune interesele oame...