A murit regizorul Radu Penciulescu, unul dintre fondatorii teatrului modern românesc

A murit regizorul Radu Penciulescu, unul dintre fondatorii teatrului modern românesc

Radu Penciulescu, considerat unul dintre creatorii de scoala in regia de teatru romaneasca, a murit in noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, dupa cum au confirmat surse din partea Uniunii Teatrale din Romania.

Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. Dupa absolvire (1955), a lucrat ca regizor la Oradea, dar si la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur.

In 1964, Radu Penciulescu a infiintat Teatrul Mic, fiind primul director al institutiei (post din care si-a dat demisia in 1969) . In aceeasi perioada a fost profesor la Institutul de Teatru (unde existau doua clase de regie, una a lui Penciulescu, cealalta, a lui David Esrig).

A montat spectacole de referinta, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Balanuta si Victor Rebengiuc), "Tango", o dramatizare dupa "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul National Bucuresi,"Woyzeck", la Piatra Neamt, "Vicarul", la Teatrul Bulandra din Capitala.

A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generatiei sale.

In 1973, Penciulescu a plecat din tara, stabilindu-se in Suedia, unde a ocupat postul de profesor la sectia de regie a Scolii Superioare de Teatru din Malmo pana la pensionare.

Dupa 1990, Radu Penciulescu a lucrat in Romania doar in sistem de workshop (la TNB, pe teme shakespeariene, sau la Olanesti, pe texte din Cehov), cu o singura exceptie, "Celalalt Cioran", un scenariu dupa "Caietele lui Emil Cioran", subintitulat "atelier-lectura", realizat de criticul George Banu in colaborarecu Radu Penciulescu, in 2002, la TNB. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
174

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
126

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
192

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...