A murit regizorul Radu Penciulescu, unul dintre fondatorii teatrului modern românesc

A murit regizorul Radu Penciulescu, unul dintre fondatorii teatrului modern românesc

Radu Penciulescu, considerat unul dintre creatorii de scoala in regia de teatru romaneasca, a murit in noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, dupa cum au confirmat surse din partea Uniunii Teatrale din Romania.

Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. Dupa absolvire (1955), a lucrat ca regizor la Oradea, dar si la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur.

In 1964, Radu Penciulescu a infiintat Teatrul Mic, fiind primul director al institutiei (post din care si-a dat demisia in 1969) . In aceeasi perioada a fost profesor la Institutul de Teatru (unde existau doua clase de regie, una a lui Penciulescu, cealalta, a lui David Esrig).

A montat spectacole de referinta, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Balanuta si Victor Rebengiuc), "Tango", o dramatizare dupa "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul National Bucuresi,"Woyzeck", la Piatra Neamt, "Vicarul", la Teatrul Bulandra din Capitala.

A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generatiei sale.

In 1973, Penciulescu a plecat din tara, stabilindu-se in Suedia, unde a ocupat postul de profesor la sectia de regie a Scolii Superioare de Teatru din Malmo pana la pensionare.

Dupa 1990, Radu Penciulescu a lucrat in Romania doar in sistem de workshop (la TNB, pe teme shakespeariene, sau la Olanesti, pe texte din Cehov), cu o singura exceptie, "Celalalt Cioran", un scenariu dupa "Caietele lui Emil Cioran", subintitulat "atelier-lectura", realizat de criticul George Banu in colaborarecu Radu Penciulescu, in 2002, la TNB. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

RAR avertizează: "Atenție la foliile montate pe geamurile mașinii!". Ce riscă șoferii!

astăzi, 15:03
189

Registrul Auto Român (RAR) transmite un mesaj extrem de important pentru toți șoferii români care și-au montat folii pe geamurile mașinii sau care intenționează să facă acest lucru. Conducă...

Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat la Hăneşti

astăzi, 14:27
97

Un nou caz de Pestă Porcină Africană, confirmat deocamdată doar de laboratorul de la Suceava, a fost înregistrat la Hăneşti, pe un fond de vânătoare, la un porc mistreţ. Cadav...

Vara crește riscul de infarct. Cinci reguli de aur pentru cardiaci!

astăzi, 13:40
620

Vara agravează bolile de inimă. Disconfortul cauzat de căldură este resimțit la cote maxime de cardiaci, care experimentează variații de tensiune, tulburări de ritm cardiac, dar și un risc cr...