A murit regizorul Radu Penciulescu, unul dintre fondatorii teatrului modern românesc

A murit regizorul Radu Penciulescu, unul dintre fondatorii teatrului modern românesc

Radu Penciulescu, considerat unul dintre creatorii de scoala in regia de teatru romaneasca, a murit in noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, dupa cum au confirmat surse din partea Uniunii Teatrale din Romania.

Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. Dupa absolvire (1955), a lucrat ca regizor la Oradea, dar si la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur.

In 1964, Radu Penciulescu a infiintat Teatrul Mic, fiind primul director al institutiei (post din care si-a dat demisia in 1969) . In aceeasi perioada a fost profesor la Institutul de Teatru (unde existau doua clase de regie, una a lui Penciulescu, cealalta, a lui David Esrig).

A montat spectacole de referinta, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Balanuta si Victor Rebengiuc), "Tango", o dramatizare dupa "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul National Bucuresi,"Woyzeck", la Piatra Neamt, "Vicarul", la Teatrul Bulandra din Capitala.

A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generatiei sale.

In 1973, Penciulescu a plecat din tara, stabilindu-se in Suedia, unde a ocupat postul de profesor la sectia de regie a Scolii Superioare de Teatru din Malmo pana la pensionare.

Dupa 1990, Radu Penciulescu a lucrat in Romania doar in sistem de workshop (la TNB, pe teme shakespeariene, sau la Olanesti, pe texte din Cehov), cu o singura exceptie, "Celalalt Cioran", un scenariu dupa "Caietele lui Emil Cioran", subintitulat "atelier-lectura", realizat de criticul George Banu in colaborarecu Radu Penciulescu, in 2002, la TNB. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un nou ajutor din bani publici. Sute de mii de euro acordate societății Nova Apaserv de Consiliul Județean

astăzi, 10:34
55

Consiliul Județean Botoșani se implică din nou în degajarea financiară a societății SC Nova Apaserv SA, prin mărirea capitalului social al acesteia. Practic, este vorba despre un aport de...

Peste 120 de botoșăneni izolați la domiciliu din cauza coronavirusului

astăzi, 10:13
316

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au anunțat că, în momentul de față, în județul Botoșani sunt monitorizate 124 de persoane izolate la domiciliu, pentru elimina...

PSD se teme de coronavirus: Congresul pentru alegerea conducerii a fost amânat

astăzi, 10:06
52

PSD a anunțat că amână Congresul în cadrul căruia ar fi urmat să își aleagă conducerea, după ce în România a fost confirmat primul caz de pacient confirmat cu nou...