Mediator bancar, pentru botoşănenii ce au credite cu dobândă variabilă: Mergeţi şi negociaţi cu băncile

Botoşănenii ce au contractat credite, în special cele cu dobânzi variabile, sunt puternic afectaţi în această perioadă de creşterea Robor şi resimt acest lucru lună de lună la plata ratelor.  

Mediator bancar, pentru botoşănenii ce au credite cu dobândă variabilă: Mergeţi şi negociaţi cu băncile

   FOTO: Adevarul

Un mediator bancar sfătuieşte clienţii să meargă la bănci şi să încerce renegocierea contractelor. Radu Gheorghiţă susţine că negocierile nu ţin totuşi de sucursalele din Botoşani, ci de sediile centrale, însă bancherii locali pot trimite referate cu propuneri. 

La o astfel de negociere bancherii ţin cont de client, istoricul său, veniturile pe care le încasează şi perspectivele sale. Una dintre soluţii este îngheţarea ratelor pe o anumită perioadă de timp, alta ar putea fi suspendarea lor preţ de câteva luni sau plata unor rate mai mari pentru scăderea mai accelerată a debitului. 

"Trebuie încercat, indiferent de soluţia ce se va da. Cu cât se vor duce mai mulţi clienţi la bănci, cu atât se va pune o presiune mai mare şi cresc şansele ca băncile să renegocieze contractele. Clienţii trebuie să ştie că totdeauna se poate face o renegociere, dar din păcate nu depinde de băncile locale ci de cele centrale. De aici se poate trimite un referat, cu o propunere, însă decizia este la Bucureşti. Fiecare bancă are politica ei, însă dacă se merge pe cale amiabilă sunt şanse de succes. De obicei băncile se feresc de intermediari, cum ar fi mediatorii, pentru că toate aceste operaţiuni apar în istoric. Gândiţi-vă ce avalanşă de cereri ar avea dacă s-ar crea un precedent", a declarat Gheorghiţă Radu, mediator bancar

ROBOR A ajuns la 2,21%, maximul ultimelor trei ani. Iar analiştii estimează că anul viitor va ajunge la 4%. În acest context, oficialii BNR recomanda creditele cu dobânda fixă.

Spre deosebire de celelalte ţări europene, în România creditele cu dobânda variabilă sunt cele mai populare. Doar 10% din totalul creditelor ipotecare sunt cu dobânda fixă. Datele BNR arata o creştere în toamna, atunci când şi dobânzile au început să urce. Aşadar, o mare parte din populaţie este în situaţie de risc, în special cei cu venituri mici. Aproape o treime.

Banca Naţională urmează să impună şi un grad de îndatorare mai mic. Procentul se va decide însă după ce experţii BNR vor face analize. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
127

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
90

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
265

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...