Cum face un botoşănean bani din cultivat scaieţi medicinali: ”Preţul variază între 800 şi 1000 de euro pe tonă”

Cum face un botoşănean bani din cultivat scaieţi medicinali: ”Preţul variază între 800 şi 1000 de euro pe tonă”

Un tânăr botoşănean a dezvoltat o afacere inedită şi bănoasă pe ogoarele bunicilor de la Drăguşeni. În loc de porumb şi grâu, botoşăneanul a decis să cultive hectare întregi de armurariu, un scaiet cu proprietăţi medicinale foarte importante.

Armurariul, cel mai bun aliat pentru regenerarea ficatului În judeţul Botoşani, fostul „Bărăgan al Moldovei”, în cea mai mare parte se face agricultură de subzistenţă. Pe marile proprietăţi agricole, ale oamenilor de afaceri sau ale occidentelilor care au cumpărat pământ de la ţărani, se mizează pe culturile clasice: porumb, grâu, soia, orz.   

În acest peisaj dominat de cereale în comuna Drăguşeni, hectare întregi de teren agricol sunt acoperite cu scaieţi. Scaieţi înfloriţi, care valorează însă sute de euro.   

Scaietele cu pricina are importante proprietăţi medicinale şi se numeşte armurariu. A fost plantat pe pământurile lui de Bogdan Panţiru, un tânăr botoşănean cu rădăcini în satul Drăguşeni. Mai precis culturile de armurariu se întind pe o suprafaţă de 50 de hectare. Iar pentru întreţinerea lor, spune Bogdan Panţiru, nu trebuie să facă mai nimic. Scaietele nu se pliveşte, nu se irigă şi trăieşte în cele mai grele condiţii. Are nevoie doar de cât mai mult soare, pentru a înflori. Ideea i-a venit botoşăneanului după ce a aflat că armurariul sau scaietele cum îl cunoaşte noi, conţine o substanţă care face minuni în ameliorarea şi tratarea afecţiunilor hepatice şi în plus este foarte căutat în ţările Europei Vestice.   

Din seminţele armurariului se extrage silimarina, o substanţă benefică pentru refacerea ficatului”, spune şeful Direcţiei Agricole Botoşani, Cristian Delibaşi.

În lunile de vară, după ce florile de armurariu se deschid şi se usucă, sunt recoltate cu ajutorul combinelor, scuturate de seminţele preţioase, ambalate şi livrate depozitele de plante medicinale sau producătorilor de medicamente.

Mare parte a recoltei nu ajune însă la producătorii de medicamente din România. Marfa este trimisă direct în Austria, unde se află singurul procesator al seminţelor de armurariu. Profitul este pe măsură.   

Cu cât calitatea este mai bună, cu atât preţul poate fi mai bun, dar variază între 800 şi o mie de euro pe tonă. Iar productia variază între 800 şi 1300 de kilograme per hectar. Lucrurile merg bine, având în vedere că la Drăguşeni şi calitate este foarte bună. Aş dori să extind suprafaţa cultivată”, spune Bogdan Panţiru.   

Silimarina, substanţa din seminţele armurariului, spun medicii împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat dar şi stimulează eliminarea toxinelor şi regenerarea celulelor hepatice.

(via Adevărul)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în cultura botoșăneană: s-a stins profesoara poemelor, Valeria Bobu

Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
1179

Una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite profesoare din municipiul Botoșani, Valeria Bobu, s-a stins din viață, sâmbătă. Mentor și, totodată, poetă și prozatoare, dascălul a lăsat pos...

Tamara Ciofu, despre problema rezidențiatului: „Ar trebui să lupte ministrul Educației, dar nu avem ministru”

Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
223

Deputatul botoșănean Tamara Ciofu a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, că lipsa unui ministru al Educației prejudiciază grav tinerii absolvenți de Medicină și copiii cu nev...

Ministrul Budăi reamintește: de la 1 ianuarie, salariile bugetarilor sunt mai mari. Asta, dacă nu intervin membrii noului guvern

Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
474

Ministrul interimar al Muncii, Marius Budăi, a reamintit că de la 1 ianuarie, conform prevederilor actuale, salariile vor fi mărite pentru bugetari. Ceea ce a sublinit, însă, ministrul trecu...