Vot pentru Referendum: Botoșănenii spun că sunt descurajați la urne. "Păi europarlamentare, mai e și altceva?"

Vot pentru Referendum: Botoșănenii spun că sunt descurajați la urne. "Păi europarlamentare, mai e și altceva?"

Județul Botoșani se menține la un nivel foarte scăzut în ceea ce privește prezența la Referendum, la ora 13.00. 

Până la ora 13.00, la Botoșani, 42.936 de alegători au votat pe listele permanente, 4.334 pe listele suplimentare, în timp ce urna mobilă a fost solicitată de 89 de ori. Un total de 47.359 de cetățeni și-au exprimat opțiunea de vot la referendum, adică 12,89%. La nivel național, procentul este de 16,20%. Județele cu cele mai scăzute procente la Referendum sunt Botoșani, Vaslui, Teleorman, Mehedinți. 

La alegerile europarlamentare, la nivelul județului Botoșani au votat 55.692 de cetățeni pe listele permanente, 5.511 pe listele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 143 de ori. Procentul de prezență este de 16,70%, la ora 13.00, în timp ce la nivel național se înregistrează un procent de 20,04%. 

Botoșănenii care s-au prezentat duminică la vot spun că în numeroase secții de votare cetățenii sunt descurajați să voteze pentru Referendum. 

"Am fost și am votat. De cum intri și dai cartea de identitate, te întreabă ce opțiuni dorești, nu inteleg de ce?! Simplu ar fi să îți verifice buletinul și să-ți înmâneze formularele, mie mi se pare că întrebarea e pusă tocmai pentru a-i împiedica pe mulți să voteze și pentru referendum. Exemplu: după ce am votat, așteptând să primesc cartea de identitate, au venit doi vârstnici care au fost întrebați același lucru, răspunsul acestora a fost, citez: Păi europarlamentare, mai e si altceva?" De aceea Botoșaniul e pe ultimul loc, nu că lumea nu ar vota și referendumul. Logic ar fi ca numărul votanților pentru europarlamentare să fie egal cu al celor pentru referendum, dar când cineva nu dorește validarea acestui referendum se găsesc pârghii legale să se împiedice", a spus o botoșăneancă, spusele acesteia fiind confirmate și de către alți alegători.

La nivelul județului Botoșani, la orele amiezii, numărul alegătorilor din mediul rural (35.266) l-a depășit pe cel al cetățenilor din mediul urban care au ieșit la vot (31.266).

De asemenea, se menține la un nivel ridicat numărul botoșănenilor cu vârsta între 45 și 64 de ani (13.876 bărbați și 12.715 femei), urmați de cei peste 65 de ani (9.633 bărbați și 9.694 femei). Cei mai puțini alegători sunt cei cu vârsta între 18 și 24 de ani (2.091 tineri și 2.052 tinere). 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Radu Roșu, despre meciul CSM - Târgoviște: "Nici nu vreau să mă gândesc că nu vom câștiga"

Vineri, 18 Octombrie 2019
101

CSM Botoșani se deplasează la Târgoviște, acolo unde vor da piept cu "lanterna roșie", CSU Târgoviște. Partida pare a fi una foarte simplă pentru Botoșani, având &ic...

Expoziție a terapiilor complementare, la Muzeul Județean din Botoșani

Vineri, 18 Octombrie 2019
181

Vineri, 25 octombrie a.c., începând cu ora 12:00, va avea loc deschiderea oficială a Expoziției de terapii complementare, găzduită de Muzeul Județean Botoșani. Aceasta este organizat...

Prea multe locuri de muncă pentru absolvenții de liceu din Botoșani

Vineri, 18 Octombrie 2019
535

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat  “Bursa locurilor de munca pentru absolventi”,  una dintre cele mai importante acţiuni implementate&...