Un nou baraj pe Siret, între județele Suceava și Botoșani

Un nou baraj pe Siret, între județele Suceava și Botoșani

Pe raza a două localități sucevene și a două localități botoșănene vor fi realizate lucrări de continuare a amenajării începute înainte de 1989 pe o suprafață de peste 600 de hectare.

Un mai vechi studiu de fezabilitate a fost reactualizat în 2017, dar abia în 2020 se fac dezbateri publice cu privire la o evaluare realizată ulterior iar dacă proiectul va demara, cel mai probabil cu o finanțare europeană, atunci pe raza a două localități sucevene și a două localități botoșănene vor fi realizate, într-un interval de cinci ani, lucrări de continuare a amenajării începute înainte de 1989 pe o suprafață de peste 600 de hectare și noul lac de acumulare va „înghiți” circa o sută de hectare de pădure, inclusiv o parte dintr-o rezervație naturală.Teritoriul unde se dorește amenajarea noului baraj și a lacului este în suprafață de aproape 631 hectare, pe raza comunelor sucevene Zamostea și (într-o pondere mai mică) Zvoriștea și a celor botoșănene Cândești și (într-o măsură mai mare) Vârfu Câmpului, scrie Obiectiv de Suceava.

Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret, are în vedere realizarea unui nou baraj pe râul Siret, între județele Suceava și Botoșani. Noul baraj – de fapt lucrarea este începută de peste trei decenii și apoi abandonată – este situat între barajul de la Rogojești și cel de la Bucecea.

Teoretic, lucrarea a fost realizată, la nivelul anilor ‘90, la circa 70%, însă de atunci o serie de aspecte au intervenit și a fost necesară refacerea unui studiu de fezabilitate, arată sursa citată.

Lucrările ar putea dura până în cinci ani – cel puțin așa rezultă dintr-un studiu de fezabilitate reactualizat și ale cărui date au fost prezentate succint într-o documentație ce va fi supusă dezbaterii publice. Lucrările de construcții-montaj au fost estimate la circa 166 milioane lei.

Prin realizarea acumulării complexe Vârful Câmpului se mai urmăresc și alte obiective alături de cele legate de asigurarea apei potabile pentru Dorohoi și localitățile din preajmă și anume: asigurarea unei scurgeri salubre pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, în special în perioadele secetoase; îmbunătățirea condițiilor de calitate a apei pe sectorul aval de confluența cu râul Sitna (în prezent încadrat în categoria a III-a de calitate sau chiar degradat pentru anumiți indicatori) prin tranzitarea unor debite de diluții cores­punzătoare; asigurarea apei pentru sistemele de irigații din zonele limitrofe ale râului Jijia; ­asi­gurarea debitelor pentru realizarea unei microhidrocentrale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătălie pentru democrație la Botoșani: Toată lumea cere renumărarea voturilor din municipiu

astăzi, 15:18
1007

PNL, USR, ALDE dar și candidatul independent Cătălin Silegeanu au cerut renumărarea voturilor la Botoșani.Cătălin Silegeanu a explicat astăzi ce l-a determinat să ceară renumărarea tutu...

Un medic de la Spitalului Județean ”Mavromati” depistat cu coronavirus

astăzi, 13:43
1241

Un nou caz de COVID-19 a fost depistat în rândul cadrelor medicale din Botoșani.Este vorba de un medic de pe Secția ATI a Spitalului Județean ”Mavromati”, care a fost c...

Femei mai tari ca stânca! Cinci femei care au candidat la primăriile din județul Botoșani și-au făcut KO toți adversarii

astăzi, 13:33
1150

Cinci femei din județul Botoșani au arătat că sunt imposibil de bătut și au câştigat alegerile pentru funcţia de primar arată datele centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă....