ADI Ecoproces se ocupă de gestionarea activității privind deșeurile la nivelul județului Botoșani, acționari fiind Consiliul Județean și primăriile. Miercuri a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor, pentru a fi adoptate o serie de hotărâri.
Cel luat în colimator de primarii prezenți la întâlnire a fost Ovidiu Aparaschivei, directorul Ecoproces. Primarii s-au arătat extrem de nemulțumiți de multitudinea de taxe pe care trebuie să le plătească, pentru colectarea și depozitarea deșeurilor, și spun că o tonă de gunoi a ajuns să fie mai scumpă decât o tonă de lemne.
Unul dintre cei mai vocali aleși locali a fost Relu Târzioru, primarul orașului Săveni. Acesta a contestat noile tarife propuse de Ecoproces pentru deșeurile colectate din județul Botoșani.
Potrivit edilului, locuitorii din Săveni ar trebui să plătească pentru gunoi 8,3 lei pe lună, în condițiile în care până acum plăteau 72 de lei pe întreg anul. El este extrem de nemulțumit că se fac diferențe mari între orașele mici și comune, unde taxa este de doar 2,4 lei.
"Așteptăm de două mandate să se înfăptuiască deva cu managementul deșeurilor. E o mare bătaie de joc ce se întâmplă, ne trezim după opt ani de zile să vorbim că mai avem de așteptat un pic să mai intre ceva. Deja noi primim amenzi din cauza depozitării deșeurilor și aș face o singură întrebare pentru că sunteți plătit bine și frumos, de ce deșeul urban este de patru ori mai scump decât deșeul rural și care a fost modalitatea de calcul și ce a stat la baza acestei luări de poziții din partea managementului, mai ales că mare parte a orașelor noatre sunt situate în mijlocul unor sate", a spus primarul Relu Târzioru.
Răspunsul extrem de tehnic oferit de directorul ADI Ecoproces a stârnit și mai mult revolta șefilor administrațiilor publice locale.
"Ne vorbiți de niște indici de parcă noi suntem de pe altă planetă. Vă bateți joc și o să luăm act de chestia asta și vom vedea în ce direcție mergem și noi, dar o hotărâre de Consiliu Local nu o să dăm pe astfel de prețuri, asta este clar, și vom vedea ce ne asumăm noi în concordanță cu ce vă doriți dvs.", a mai precizat Târzioru.
"Știu doleanța dvs. de a fi schimbat din funcție, faceți solicitarea la Consiliul Director, dacă altcineva găsește altă rezolvare nu am nimic împotrivă", a fost reacția lui Ovidiu Aparaschivei, directorul Ecoproces.
La rândul său, primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, i-a acuzat pe cei din conducerea Ecoproces de lipsă de colaborare și transparență.
"Păcat că am ajuns după atația ani să trenăm în neștiință. Rolul oricărui ADI nu este doar să creeze niște locuri de muncă sau să creeze niște indicatori. Lucrurile au luat uneori niște direcții greșite datorită intereselor unor oameni că de asta și loturile acestea care se află în licitație care decalează total activitatea la nivelul județului. Colaborați cu primarii, cu toți membrii, și la modul de consiliere nu doar să ne puneți în fața faptului împlinit spunându-ne că indicele de urban e mai mare. Autonomia locală are un rol totuși. Suntem conștiență că facem parte din acest acord dar nu vă comportați ca o unitate de strâns salarii pentru angajații dumneavoastră. Relaționați și să emanăm lucrurile care interesează comunitățile, nu care interesează procesatorii. Ieșiți din sfera intereselor pentru că aici am ajuns, au hotărât niște eminențe cenușii că trebuie să fie loturi, să fie jucat altfel", a transmis primarul comunei Pomârla.
Un alt primar care a avut o ieșire nervoasă a fost primarul comunei Bălușeni, Neculai Stratulat. Acesta a spus că nu există niciun control asupra gestionării deșeurilor
"Sunteți puși să jecmăniți banii oamenilor și ai primăriilor. Numai interese personale și de grup. Ne țineți în teroare cu gunoiul dacă nu plătim. Parcă sunteți teroriști. V-ați făcut salairi ărișoare, stați la dos nu ați făcut nimic domnule în opt ani de zile. Asta este realitatea!", a spus Stratulat.
Degeaba au încercat cei de la Ecoproces să vină cu argumente la problemele ridicate de primari, poziția aleșilor locali fiind una extrem de vehementă, aceștia spunând că nu vor lăsa ca cineva să decidă doar pentru niște interese, iar populația să sufere.