Războiul politic de la Botoșani lasă beneficiarii șomajului tehnic în foame. „Voi trimite corpul de control”, spune prefectul

Războiul politic de la Botoșani lasă beneficiarii șomajului tehnic în foame. „Voi trimite corpul de control”, spune prefectul

Deși ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că începând de astăzi încep primele plăți pentru șomajul tehnic, iar agenții economici pot intra în posesia banilor în urma depunerii unor cereri, la Botoșani nimeni nu știe nimic despre acest lucru.

Chiar dacă la momentul actual sunt procesate în baza de date aproximativ 136 de societăți cu 1600 de persoane care nu au altă sursă de venit în plină epidemie Covid - 19 decât ajutorul acordat de Guvern, Teodor Dimitriu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Botoșani a afirmat că banii ar urma să fie primiți după rectificarea bugetară.

Înștiințat de faptul că  începând de azi se încep primele plăți, Teodor Dimitriu nu era la curent cu această decizie.

S-a rectificat bugetul? Eu nu cred așa ceva! Dar oricum va dura ceva timp, pentru că după ce se face rectificarea de buget , trebuie să vină pe ministere, apoi  pe structurile ministerului, după care se impart banii pe județe apoi pe trimestere și abia apoi putem da drumul la bani”, este reacția directorului AJOFM Botoșani.

În privința sumei de bani alocate județului Botoșani pentru plata șomajului tehnic, directorul AJOFM, nu a putut preciza suma alocată, specificând doar că:

„Atât cât cerem, ne dă. Nu-i problemă de cerut, nu-i problemă de dat! Dar trebuie făcută rectificarea de buget”, mai spune Dimitriu.

Referitor la acest subiect, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a menționat faptul că știe de acest lucru precizând că va trimite corpul de control la AJOFM Botoșani. 

Prefectul susține că, în mod normal, odată ce ministrul a anunțat că se încep plățile, și la Botoșani ar trebui să înceapă această procedură, mai ales că vin sărbătorile de Paște, iar Ministerul Muncii are deja asigurate resursele financiare pentru plata șomajului tehnic. 

Am și o adresă de la Sindicat pe această temă. Voi trimite acolo corpul de control. A început războiul psihologic între PSD și PNL. În toate instituțiile sunt directori puși de ei (nr. - PSD) și acum sabotează ordonanțele și toate actele normative. Dacă s-a hotărât să se dea șomaj tehnic, așa trebuie să fie”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

UPDATE:

La o scurtă perioadă de timp după publicarea acestui text, Instituția Prefectului a emis un comunicat de presă cu privire la aspectele redate mai sus și nu numai, precizând că o problemă principală este modul de utilizare a sistemului informațional, pentru care a fost solicitat inclusiv Serviciul de Transmisiuni Speciale.

Redăm comunicatul:

Urmare a sesizărilor primite din partea Sindicatului salariaților din Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, cu privire la sabotarea activității de către conducerea instituției, prin Ordin al Prefectului s-a dispus înființarea unei comisii de control, formată din trei persoane (IT, juridic și corp control) pentru a verifica cele semnalate.

Potrivit conducerii Sindicatului se reclamă, începând cu data de 16.03.2020 lipsa accesului la aplicațiile informatice din instituție, inclusiv la corespondența online într-un moment în care “instituția este un factor esențial în asigurarea mijloacelor de trai pentru categoria cea mai defavorizată din România”. Din acest motiv, nu se pot efectua plățile esențiale, precum plata șomajului, plata șomajului tehnic, plata subvențiilor către angajatori etc.”, precizează reprezentanții Instituției Prefectului.

Totodată, s-a adus la cunoștința Instituției Prefectului lipsa de profesionalism a salariatului care se ocupă de partea informatică, “care trebuia să iasă la pensie în luna octombrie 2019 i-a fost aprobat de către directorul executiv prelungirea contractului cu încă un an, cu toate că aceasta este total depășită”, însă recent, deși și-a înaintat demisia, “directorul dorește să rămână în instituție, chiar dacă nu are cunoștințe nici pe soft nici pe hard, blocând efectiv activitatea întregii instituții”.

De asemenea, salariații și-au arătat nemulțumirea față de lipsa măsurilor întreprinse la nivelul instituției pentru combaterea răspândirii epidemiei și limitarea infectării cu SARS-CoV-2.

Echipa desemnată prin Ordin al Prefectului va verifica toate aspectele semnalate, deoarece acestea obstrucționează desfășurarea activității salariaților și implicit, acțiunile Guvernului.

De precizat este faptul că, în urma solicitării prefectului, Serviciul de Telecomunicații Secrete (STS) a verificat propriile conexiuni până la limita de proprietate și au semnalat existența eventualelor disfuncționalități în sistemul informatic al AJOFM. Ținând cont de contextul actual al stării de urgență, când activitatea tututor instituțiilor s-a mutat în cea mai mare parte, în mediul on-line, specialiștii din STS și-au manifestat sprijinul pentru soluționarea circuitului informatic intern al AJOFM.