O problemă de supravieţuire pe una dintre străzile din municipiul Botoșani, unde ambulanţa nu poate pătrunde! FOTO- VIDEO

Botoşănenii care locuiesc pe o stradă pe care se montează reţeaua de apă şi canalizare se roagă să nu aibă nevoie de serviciile de urgenţă deoarece lucrările au lăsat calea de acces impracticabilă.

Oamenii se roagă să nu aibă nevoie nici de ambulanţă, nici de pompieri, nici de lemne, nici de apă, nici de hrană. Ca şi cum ar putea cere suspendarea timpului până la rezolvarea problemei!

Despre nemulţumirea oamenilor, Ştiri.Botoşani.Ro a scris în mai multe rânduri, străzile pe care le-am luat la pas făcând parte din mai multe cartiere ale municipiului. Însă pe Muşat Vodă nu este vorba doar de o problemă estetică, ci de una de supravieţuire, după cum spun oamenii.

Străduţa porneşte de undeva din Împărat Traian şi şerpuieşte într-o zonă de case, unde locuiesc pensionari. Şi nu pensionari de ieri de azi, ci oameni bătrâni şi bolnavi, greu deplasabili sau chiar imobilizaţi la pat. Ceea ce odată era o stradă circulabilă chiar şi pe timp de ploaie a devenit o porţiune noroioasă, în care încălţămintea se înfundă până la glenză. Noroi gri, noroi galben, pe ici- pe colo câte o pietricică pe care mai poţi sprijini piciorul. Stabilitatea e în gardul de care te ţii să poţi urca până la oamenii care au cerut ajutor.

"Din data de 09.09.2016 vor începe lucrări de săpături pentru canalizare- apa menajeră şi pentru aducţiune apă potabilă pe strada dumneavoastră. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, mulţumim anticipat pentru înţelegere", scrie pe un anunţ lipit pe un stâlp de electricitate. Dar câtă înţelegere?

La numărul 7 găsim un domn care ne povesteşte că a insistat la echipele care au ajuns pe stradă să repare măcar pe bucăţi strada, astfel încât să se poată circula. "Noi credem că se lucrează, răbdăm o săptămână- două, dar din 9 septembrie a început lucrarea şi stăm cum stăm. Încă acum e mai binişor că a îngheţat, dar altfel a fost dezastru. Soţia şi fiul meu, când ies din curte să meargă la piaţă sau la serviciu, îşi pun pungi de celofan, merg până pe deal, acolo se descalţă şi merg mai departe. Dacă ar fi să vină pompierii sau ambulanţa, nu se poate, ferească Dumnezeu de ceva. Mai sunt şi oamenii ăştia mai în vârstă... Noi am spus să facă măcar pe bucăţi, aici 10 metri, după aia încă 10-20 de metri. Au făcut până acolo, au spart vreo trei canale, nu ştim ce se întâmplă", spune botoşăneanul.

Vizavi, o doamnă plânge că are soţul bolnav, cu pareză, şi nu se poate baza pe ajutorul nimănui. "Ferească Dumnezeu de un foc, ce facem noi? Ne topim! Uitaţi-vă ce-i pe strada asta, domnul inginer a tot spus că vin de luni, de luni, de luni şi au trecut atâtea săptămâni. Mai veneau copiii la mine cu nepoţii, mai aduceau câte ceva, acum nu mai pot ajunge cu maşina aici. Butelia o aduc în spate, ne punem nailon pe picioare şi aşa mergem la deal", povesteşte femeia.

O vecină a fost la Consiliul Judeţean, iar conducerea a luat act de sesizarea ei, promiţând că va trimite o comisie. "Am stat în drum ore întregi să aşteptăm comisia aia, nu a venit nimeni. Doamna Mariana a fost şi la primărie, şi peste tot. Acolo stă o familie care trebuia să-şi aducă lemnele acasă, ajutor de la primărie, şi nu a avut cu ce să le care".

Peste drum, un domn povesteşte că a suferit un preinfarct şi că a ajuns la ambulanţă cărat în spate de copii. "A stat ambulanţa la deal şi a aşteptat că dacă intra aici nu mai ieşea. M-au cărat copiii în spate până la maşină, altă soluţie nu era".

Traversăm iar, către curtea ce găzduieşte o poveste tristă. O doamnă venise la tatăl ei, imobilizat într-un cărucior, să-i pregătească cele necesare zilei. "Noi ştim că este greu şi că nu pot lucra din cauza vremii, dar măcar să pună ceva pe stradă. Dacă am nevoie de ambulanţă pentru tata care nu se poate deplasa, ce fac? Problema este că vin sărbătorile, când mai lucrează ei?".

Familia Filipovici mai are lemne până la Crăciun pentru că cele cumpărate în toamnă nu au putut să le aducă acasă. "După Crăciun cu ce ne mai încălzim noi? Soţul are 86 de ani, eu 80. Băiatul meu, care stă la Iaşi, a lăsat la mine în curte mai multe piese de la maşină, cauciucuri, iar când a venit după ele le-a cărat cu spatele până la deal, că patinau roţile pe glodul ăsta. Cine să ne ajute, cui rămânem noi", se plângea doamna Filipovici. În faţa curţii ei, o grămadă de noroi îi provoacă un adevărat coşmar: "Parcă aş fi la Pacea", spune bătrâna.

Deşi sunt bolnavi amândoi, bătrânii nu au ajuns nici la medicul de familie din toamnă, atunci când au început lucrările pe stradă. Ne arată că şi pereţii casei încep să crape din cauza umezelii, iar domnul Filipovici ne arată că gardul de la casă, construit de mai bine de 50 de ani, a fost spart la bază de muncitorii care au lucrat cu utilajele grele. "Uitaţi ce gaură au lăsat acolo, toată apa se inflitrează", spune bătrânul.

De partea cealaltă, reprezentanţii companiei Elsaco, cea care derulează lucrările, îşi cer scuze pentru disconfort şi susțin că înţeleg pe deplin nemulţumirea oamenilor de pe stradă, mai ales în condiţiile în care sunt vârstnici. "Sincer vă spun, dacă intrăm acum să nivelăm cu un utilaj mare şi să punem piatră, în câteva zile noroiul iese deasupra şi nu am rezolvat nimic. Sperăm să îngheţe, să putem lucra, pentru că acum e tot umed, distrugem şi mai tare. Acolo e o zonă unde se adună apa. Oricum, lucrarea e făcută pe jumătate, în sensul că de la strada Izvoarelor pe Muşat, până la intersecţia cu strada Caşin, este gata tot, mă refer şi la racorduri, acolo sunt trei conducte, pe o stradă care are o lăţime de trei metri jumătate, vă daţi seama ce complicat a fost pentru că toată strada a fost săpată pentru lucrare, dintr-un gard în altul. Avem conducta de canalizare, avem conducta de apă, racordurile stânga- dreapta la canalizare, branşamentele de apă stânga- dreapta şi căminele aferente şi o conductă de refulare şi mai este şi o staţie de pompe. Oamenii au dreptate, dar credeţi-ne, am încercat să intervenim, măcar să tragem cu buldoexcavatorul noroiul de deasupra. În momentul în care am intrat, buldoexcavatorul s-a împotmolit, pur şi simplu nu se poate lucra, deşi noi vrem să le dăm drumul la circulaţie şi pe Muşat Vodă şi pe Libertăţii, sunt priorităţile noastre, dar fiind vremea aşa, nu se poate", spune inginerul Cornel Iurac, coordonatorul de lucrări.

Până îngheaţă pământul pentru a se putea interveni, oamenii de pe Muşat Vodă se roagă să nu aibă nevoie nici de ambulanţă, nici de pompieri, nici de lemne, nici de apă, nici de hrană. Ca şi cum ar putea cere suspendarea timpului până la rezolvarea problemei. Credem că fotografiile vor fi explicite.

















 

 

 

Spune-ne opinia ta