Municipiul Botoșani are doi noi Cetățeni de Onoare! Vot unanim în Consiliul Local

Astăzi, întruniți în ședință ordinară, consilierii locali au aprobat proiectul pentru acordarea Titlului de Cetățean de onoare al municipiului Botoșani lui Nicolae Botgros, prim-dirijor și solist al Orchestrei Naționale de Muzică Populară "Lăutarii", aceeași distincție primind și Mariana Honceru, autoarea renumitului text Dorul Basarabiei.

Inițiativa acordării acestui titlu se înscrie în spiritul sărbătorii Centenarului Marii Uniri, prilej cu care "se cuvine să cinstim personalitățile care, prin activitatea lor, au fost promotorii ideii de unire a tuturor românilor din Patria mamă România", după cum se specifică în raportul de specialitate. 

"​În contextul Zilelor Orașului încercăm să integrăm și o manifestare artistică tot cu încărcătură simbolică. Felicitări pentru inițiativă, în contextul Centenarului sunt foarte bine venite aceste propuneri, pe care le vom susține", a apreciat viceprimarul Cosmin Andrei. 

Primarul Cătălin Flutur a fost de acord că în acest an vor trebui identificate noi acțiuni care să marcheze cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

"Mulțumesc, domnule Cosmin Andrei, același lucru voiam să spun și eu, să găsim, să identificăm acțiuni în acest an al Centenarului. Am identificat doi oameni care au făcut mult pentru românii de pe cele două maluri ale Prutului, rapoartele de specialitate pentru cele două hotărâri cred că sunt edificatoare, dar cer permisiunea, pentru un mic Laudatio, să dăm cuvântul și inițiatorului acestor proiecte, domnul Ștefan Dodiță", a spus edilul-șef al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur

Ștefan Dodiță, președintele Fundației Nicoară, a vorbit despre cele două personalități, făcând trimitere la realizările pe plan artistic atât ale Marianei Honceru, cât și în ce îl privește pe dirijorul Nicolae Botgros.

Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Badicu Vechi, în raionul Cahul, din Republica Moldova. "Prin spectacolele sale a redeșteptat sentimentul apartenenței la același neam, aceeași cultură și identitate fiind unul dintre promotorii ideii de unire a tuturor românilor", se arată în raportul de specialitate.

Pe Mariana Honceru, Fundația Nicoară, prin președintele Ștefan Dodiță o descrie drept o "botoșăneancă cu activitate deosebită în domeniul cultural, autoare de texte pentru interpreții de muzică populară, cele mai renumite fiind versurile cântecului Dorul Basarabiei, interpretat de renumitul solist basarabean Ion Paladi și Orchestra Lăutarii". 

 

 

Spune-ne opinia ta