Guvernul a adoptat statutul inspectorului de muncă

Guvernul a adoptat statutul inspectorului de muncă

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind statutul inspectorului de munca. "Inspectorul de munca exercita prerogativele functiei in scopul verificarii respectarii de catre angajatori a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca si al supravegherii pietei si in scopul luarii masurilor prevazute de lege, in principal pentru combaterea muncii nedeclarate, prevenirea accidentelor de munca si bolilor profesionale, precum si restrictionarea introducerii pe piata a produselor neconforme", se precizeaza in comunicat.

Guvernul mentioneaza ca salarizarea inspectorului de munca se face potrivit Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Conform Executivului, inspectorul de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca are dreptul de a efectua activitati de control, de a intocmi acte de control si de a constata si aplica sanctiuni contraventionale astfel: pe tot teritoriul tarii, indiferent de locul de munca in care isi desfasoara activitatea in mod curent, in baza deciziei emise de inspectorul general de stat; pe teritoriul judetului in a carui raza teritoriala se afla sediul inspectoratului teritorial de munca in cadrul caruia isi desfasoara activitatea in mod curent.

Inspectorii de munca desfasoara atat activitati de control inopinate, tematice si de fond, cat si activitati de control organizate conform Programului cadru de actiuni al Inspectiei Muncii, respectiv programului propriu de actiuni al inspectoratului teritorial de munca, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Conform sursei, inspectorul de munca, purtand asupra sa legitimatia si insigna, are dreptul sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila in sediul oricarui angajator si in orice alt loc de munca organizat de persoane fizice sau juridice.

"Inspectorul de munca beneficiaza de sprijin financiar din partea institutiei prin suportarea sumelor necesare asigurarii asistentei juridice, in cazurile in care actele si faptele indeplinite in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, in limitele si cu respectarea prevederilor legale, fac obiectul unor proceduri judiciare", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, inspectorul de munca beneficiaza de sprijin financiar din partea institutiei prin decontarea cheltuielilor determinate de daunele materiale suferite in timpul si/sau din cauza exercitarii atributiilor de serviciu, in limitele si cu respectarea prevederilor legale.

Totodata, Guvernul precizeaza ca functiei publice de inspector de munca i se aplica regimul incompatibilitatilor si conflictului de interese reglementat prin Legea 161/2003.

"Inspectorul de munca beneficiaza de stabilitate in functie si independenta fata de orice schimbare guvernamentala si orice influenta neprevazuta din afara, de natura sa ii influenteze libertatea de executie, apreciere si decizie si care il poate ingradi sau impiedica in realizarea activitatii de control", se mai arata in comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
2

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
124

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
44

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...