Funcțiile publice în administrație ar putea fi ocupate după un examen național!

Funcțiile publice în administrație ar putea fi ocupate după un examen național!

Guvernul vrea să creeze Sistemul național de evidență a ocupării în sectorul public, care să includă: funcţionarii publici, personalul contractual din administraţia publică, funcţiile care în momentul de faţă nu sunt inventariate - parlamentari, aleşi locali, secretari de stat şi subsecretari de stat, alte funcții de demnitate publică, precum și alte categorii de personal plătite din fonduri publice.

Conform unui proiect de Ordonanță de urgență, acesta va permite elaborarea și fundamentarea unor politici de resurse umane predictibile și eficiente, sistem corelat cu un instrument electronic de evidență administrat de Agentia Natională a Funcționarilor Publici (ANFP).

Vezi proiectul aici

Acesta prevede introducerea unui concurs național pentru funcțiile din administrația publică, ca etapă de selectare inițială, derulat inițial în sistem pilot (în perioada 2020-2021 pentru funcțiile publice de debutant și pentru cele aferente categoriei înalților funcționari publici).

Ulterior, începând cu anul 2022, concursul național va fi extins pentru alte categorii de funcții din cadrul administrației publice. Persoanele care promovează acest concurs național/etapă inițială au dreptul ca, în interval de 3 ani, să participe la etapa de concurs pe post organizat de către instituțiile și autoritățile publice.

Concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice din administrația publică vor fi organizate de fiecare autoritate și instituție publică, pentru administrația publică centrală urmând a participa persoanele deja selectate prin concurs național.

Conform proiectului, avizarea concursurilor de către ANFP este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP și cu obligația publicării anunțului pe site-ul ANFP și în Monitorul Oficial. Sunt eliminate și alte avize precum cele privind modificarea calității posturilor sau stabilirea/ modificarea structurii de funcţii publice de către autoritățile publice din administrația publică locală. 

Proiectul mai prevede modificări ale condițiilor de vechime pentru ocuparea funcției publice și a celor aferente promovării în grad, în sensul creșterii de la 7 la 9 ani a vechimii necesare ocupării funcției publice de execuție de grad superior și corelativ, de la 3 la 4 ani a vechimii necesare promovării în grad, prin raportare al măsurile de profesionalizare asumate de Guvernul României, prin documentele strategice vizând funcția publică.

Alte modificări, conform notei de fundamentare:
-Eliminarea restricției de 150 de posturi pentru înființarea unui post de director general în administrația publică locală.
-Eliminarea posibilității ocupării funcției publice prin transformarea funcțiilor contractuale în funcții publice
-Revizuirea și detalierea activităților prin care se conferă prerogativa de putere publică la nivelul funcționarilor publici.
-Simplificarea procedurilor de constituire a comisiilor pentru recrutarea și evaluarea înalților funcționari publici, precum și pentru disciplină
-Eliminarea restricției privind transferul la cerere între instituții de la nivelul aceluiași palier administrativ.
-Introducerea cadrelor de competență. Introducerea obligativității formării profesionale ca și condiție la promovarea funcționarilor publici.

Viorica Dăncilă a anunțat, pe 11 mai, că va adopta Codul administrativ prin ordonanță de urgență. ”Vreau să spun primarilor că voi adopta prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ. Este important să avem acest cod pentru a aduce ordinea în administraţie", a precizat Dăncilă. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără rănită într-un accident rutier la Flămânzi

astăzi, 10:08
137

Un accident rutier soldat cu o victimă s-a produs, luni dimineață, în orașul Flămânzi, în apropiere de Liceul „Nicoale Bălcescu”.Potrivit anchetatorilor, î...

Mihaela Huncă, deputat Pro România: „Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor”

astăzi, 09:20
90

Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor. Oraşul arată ca după bombardament, tramvaiele deraiază de câţiva ani de zile, iar de la P...

Răzvan Rotaru, deputat PSD: „Liberalii recurg la orice tertipuri pentru a nu dubla alocațiile copiilor din România, așa cum a prevăzut PSD, inclusiv copy-paste!”

astăzi, 08:50
76

Parlamentarul social-democrat botoșănean Răzvan Rotaru a declarat astăzi că este oripilat de faptul că liberalii folosesc tehnici de manipulare pentru a nu dubla alocațiile.  „St...