Fostul magazin Bucuria Copiilor bagă zâzanie între consilierii locali. Propunerea unuia dintre viceprimari!

Intenția conducerii Primăriei Botoșani de a achiziționa Casa Ankele din Centrul Vechi, clădire în care a funcționat magazinul Bucuria Copiilor, a împărțit consilierii locali în două tabere.

Fostul magazin Bucuria Copiilor bagă zâzanie între consilierii locali. Propunerea unuia dintre viceprimari!

 În ultima ședință de Consiliu Local a fost supus dezbaterii și aprobării un proiect de hotărâre privind aprobarea de principiu a achiziționării respectivului imobil.

Viceprimarul Marian Murariu a venit cu un amendament la proiectul de hotărâre prin care a propus ca imobilul să fie achiziționat doar după ce se vor face o expertiză a clădirii și analize de laborator ale calității materialelor din care este construită.

"Achiziția imobilului se va face numai după întocmirea unor raporate de expertiză tehnică de către experți autorizați și cu experiență dovedită în domeniu. În cazul acestor expertize vor fi solicitate analize de laborator ale calității materialelor de construcții care alcătuiesc structura tuturor nivelelor acestei clădiri, inclusiv beciul și fundația. De asemenea, se va analiza viabilitatea acestei clădiri. Întocmire raport de evaluare de către evaluatori atestați numai după efectuarea expertizelor tehnice, raport care să arate valoarea la zi a imobilului și care să țină cont de rezultatele rapoartelor de expertiză tehnică. Neîndeplinirea integrală a cerințelor mai sus menționate are ca efect anularea achiziției", a spus viceprimarul Marian Murariu.

Amendamentul vieprimarului a fost susținut și de colegul său, Cosmin Andrei.

"Sunt de acord cu amendamentul pe care îl propune colegul meu viceprimar, mi se pare un amendament foarte bine făcut și îl voi susține, sunt de acord cu achiziția acestui imobil dar nu aș vrea să ne trezim la fel ca la Teatrul M. Eminescu să trebuiască să investim într-o clădire și să nu știm de câți bani avem nevoie. Dincolo de prețul de achiziție trebuie să avem un ordin de mărime și pentru tot ceea ce înseamnă consolidarea acelei clădiri și cred că detaliile care vin în completarea hotărârii sunt binevenite", a precizat viceprimarul Cosmin Andrei.

De cealaltă parte, consilierii liberali au arătat că municipalitatea nu poate aloca fonduri pentru expertizarea unei clădiri pe care nu o are în proprietate. Primarul Cătălin Flutur susține că prin condițiile impuse de consilierii social-democrați privind achiziția Casei Ankele se tergiversează și se blochează demersul.

Edilul a precizat că decizia de a se cumpăra imobilului în care a funcționat Bucuria Copiilor a fost luată încă din anul 2013, iar la acea vreme consilieri locali care acum se opun au fost de acord.

"În momentul în care am luat o decizie bună, pe care nu am luat-o acum în 2016, ci este o decizie luată în 2013 în Consiliul Local și erau mulți colegi care și acum sunt în Consiliul Local și care au votat altceva. O decizie prin care să achiziționăm Casa Ankele pentru a-i da o destinație, pentru a reintroduce în circuit Centrul Vechi. Dintr-odată nu se mai poate. Nu am făcut decât același proiect de hotărâre care a fost votat în anul 2013 și care nu s-a dus la îndeplinire. Dintr-odată au apărut alte probleme care vor bloca achiziția pe o perioadă de timp pe care nu o știu, dar dacă vrem, dacă punem într-o balanță și vrem să rezolvăm într-un fel problemele din Centrul Vechi, să ne implicăm să avem o locație unde să ducem una sau două instituții, iar acum ne ducem la o altă discuție dar oare cât ne va costa să reabilităm clădirea pe care o vom cumpăra și atunci întreb ce este mai important? Acum se spune că dacă cumva nu e economic, favorabil, pentru noi să o luăm. Vrem sau nu vrem să facem ceva în Centrul Vechi?", a spus primarul Cătălin Flutur.

Edilul a arătat că, dacă această clădire va intra în proprietatea municipalității, vor putea fi accesate fonduri europene pentru reabilitare pe programul pentru reabilitarea termică a clădirilor. 

"Cred că de fapt problema este alta. Oricărei decizii anticipat bună pentru municipalitate, dacă vine dintr-o parte a eșicherului politic, i se pun bețe în roate de cele mai multe ori cu încălcarea unor acte normative", a conchis Flutur.

Viceprimarul Marian Murariu a ținut să precizece că toate cerințele care au fost făcute prin amendamentul la proiectul de hotărâre au ca scop stabilirea unui preț corect de achiziție a Casei Ankele, care ar putea fi mult mai mic decât cel cerut în prezent de proprietar, ceea ce ar duce la economie în bugetul local.

"Consilierii locali PSD sunt de acord cu achiziționarea Casei Ankele și cu reabilitarea ei, dar, înainte de a o cumpăra, trebuie să se știe foarte clar pe ce se vor cheltui banii publici. Fiind vorba de o sumă foarte mare, de mai multe sute de mii de euro, este prudent și înțelept să se cunoască dinainte starea tehnică, adică starea de sănătate a clădirii. În acest sens, am solicitat o expertiză tehnică care va analiza structura clădirii și analize de laborator a calității materialelor de constructii care o alcătuiesc. Orice persoană fizică sau juridică care vrea să cumpere o casă, înainte de a o cumpăra, întreabă un specialist în domeniu dacă acea casă corespunde din punct de vedere tehnic. Acesta este practic rolul expertizei tehnice solicitată de grupul de consilieri PSD. Deci, practic, nimeni nu pune bețe în roate nimănui, dimpotrivă se are în vedere chibzuirea bugetului primăriei care este foarte mic. După ce vom avea rezultatul expertizei, vom solicita o evaluare, efectuată de evaluatori ANEVAR, pentru a se stabili prețul corect al clădirii, evaluare care să țină cont de rezultatele expertizei", a precizat viceprimarul Marian Murariu.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea de principiu a cumpărărăii Casei Ankele a fost aprobat cu amendamentul propus de viceprimarul social-democrat. 

În prezent, Casa Ankele a fost evaluată la aproximativ 400.000 de euro. 

 

Spune-ne opinia ta