După ce Portariuc a pierdut finanțarea, astăzi ne mai trebuie încă doi ani până la finalizarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu!

După ce Portariuc a pierdut finanțarea, astăzi ne mai trebuie încă doi ani până la finalizarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu!

Primăria municipiului Botoșani are la dispoziție aproximativ cinci milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru a consolida și reabilita clădirea Teatrului Mihai Eminescu, o clădire veche de peste 100 de ani.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, lucrările de consolidare se vor încheia anul acesta urmând ca din primăvara anului viitor să înceapă reabilitarea și consolidarea clădirii. Primăria Botoșani a demarat procedura de licitație pentru desemnarea firmei care va executa lucrările.

„Dacă nu se mai întâmplă evenimente nefericite, cum s-au întâmplat în 2014-2015, Teatrul Mihai Eminescu ar putea fi finalizat la sfârșitul anului 2022. Nu se poate să avem o dată bani și să nu-l facem. Să pierdem banii europeni. Am avut noroc dar și curaj să ne batem pentru proiectul ăsta. Era o regulă europeană, un proiect odată pierdut, nu îți mai dă nimeni banii înapoi. Chiar ne gândeam, ce vom face cu Teatrul Mihai Eminescu. Am reușit să-i convingem să ne mai dea o dată banii. Botoșaniul și Sibiul au fost beneficiarii unor proiecte retrospective. Am fost și am discutat foarte serios cu cei de la Comisia Europeană”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Primăria municipiului Botoșani a avut la dispoziție aproximativ patru milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului Mihai Eminescu.

Din păcate, fostul primar Ovidiu Portariuc nu a știut cum să gestioneze situația în momentul în care s-a constatat că trebuie efectuate niște lucrări suplimentare la partea de consolidare. În 2015, Primăria Botoșani a pierdut finanțarea europeană iar Teatrul Mihai Eminescu a rămas o ruină în centrul municipiului.

Anul acesta s-a reușit obținerea unei noi finanțări europene, în valoare de cinci milioane de euro și s-au demarat lucrările de consolidare urmând ca din 2020 să înceapă reabilitarea și modernizarea.

La Botoşani prima reprezentaţie în limba română a avut loc în 1838, când directorul Şcolii Domneşti, Nicolini, asociat cu Costachi Caragiali a început o serie de reprezentaţii. La 27 noiembrie 1838 se juca în al patrulea abonament „Uniforma lui Velincton” comedie într-un act de Otto von Kotzetbue.

Afişul a fost scris de mână şi în el se anunţă că „priveliştea” se va sfârşi într-o pantomimă în două acte „Troa Diup” şi începutul va fi punct la  16 jumătate ciasuri evropeneşti. În aceeaşi iarnă trupa lui Nicolini a mai jucat piesa „Ştefan cel Mare” de Gh. Asachi şi „Plumper” sau „Amestecătorul în toate” de I.F. Junger. Sala de spectacole era la Şcoala Domnească, unde încăpeau 40 de scaune.

După zece ani, în iarna 1848-1849 mai mulţi boieri şi cucoane din Botoşani au jucat teatru pentru scopuri filantropice, adunându-se suma de 1045 lei în folosul săracilor.

În stagiunea 1857-1858, s-a înfiinţat o trupă teatrală moldovenească în Botoşani, sub direcţia lui Costachi Bălăceanu şi a pitarului Costachi Vasiliu. La 10 mai 1858, 70 de boieri şi negustori adresează Ministerului de Interne o petiţie prin care cereau „înfiinţarea şi statornicirea unui teatru la Botoşani”.

Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani, a fost ridicat  acum 100 de ani de negustorii şi meşteşugarii târgului în urma unei chete publice, și este cel mai vechi teatru orăşenesc din Moldova. Cădirea, o adevărată bijuterie arhitectonică, a fost închinată poetului Mihai Eminescu, la 25 de ani de la moartea sa.

Cu 100 de ani în urmă, mai precis pe 21 decembrie 1914, târgoveţii Botoşaniului, un prosper oraş din Ţara de Sus a Moldovei, intrau fericiţi  în sala primului teatru al Botoşaniului. Era primul teatru din Moldova ridicat de orăşeni în urma unei colecte publice. O adevărată bijuterie arhitectonică pentru care s-au cheltuit peste 400.000 de lei.

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani rivaliza cu ”Naţionalul” ieşean sau bucureştean şi era totodată şi prima instituţie de cultură care îl omagia pe Mihai Eminescu, poetul nepereche născut la Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
307

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
523

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
155

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...