Dorel „loveşte“ din nou, tot în Botoșani. Trecerile de pietoni care dau în şanţuri adânci: „Ne căţărăm pe zebră cum putem“

Dorel „loveşte“ din nou, tot în Botoșani. Trecerile de pietoni care dau în şanţuri adânci: „Ne căţărăm pe zebră cum putem“

În două comune din Botoşani, trecerile de pietoni care străbat drumul judeţean se termină nu pe trotuare sau căi pietonale, ci în rigole sau şanţuri. Ca să treacă regulamentar, oamenii trebuie să facă echilibristică, relatează Adevărul.ro.

Drumul judeţean 280 C leagă municipiul Botoşani de comunele Vorona şi Tudora, situate la limita cu judeţul Iaşi. O porţiune importantă din acest drum a fost reabilitată în cursul acestui an, iar în urmă cu o săptămână au fost realizate şi marcajele rutiere, fiind amenajate inclusiv treceri de pietoni pentru a fi evitate accidentele rutiere, destul de dese în această zonă.

Numai că, spre stupoarea localnicilor, trecerile de pietoni vopsite de către angajaţii de la Drumuri Judeţene duc către nicăieri. Adică au fost trasate în zone în care nu există trotuare, podeţe sau alte zone de acces pietonal. Ba mai mult, capetele zebrei ajung direct în şanţurile adânci de la marginea drumului.

Ca la nebuni! Aş râde, dar nu-mi vine, când le văd“, spune un localnic din satul Orăşeni.  

„Ne căţărăm pe zebră cum putem“  

Prima trecere de pietoni „din şanţ în şanţ“ se află în localitatea Orăşeni Deal, aparţinând Primăriei Curteşti. Localitatea este străbătută de DJ 280 C, iar drumul modernizat în 2019 a fost marcat în urmă cu ceva timp. Trecerea de pietoni a fost amplasată în apropierea unei intersecţii periculoase, însă a fost trasată cu capetele de la o rigolă la alta.   

Şanţurile sunt adânci, iar un om mic de statură este nevoit să se caţere efectiv pe marginile rigolei pentru a reuşi să ajungă la zebră, mai arată Adevărul.ro.

„Păi imaginaţi-vă o femeie bătrână, la 60 de ani, de aici, de la ţară. Că toate nu au mai mult de un metru jumătate. Cum se urcă ea pe trecerea de pietoni? Ne căţărăm pe zebră cum putem“, spune un localnic care locuieşte în vecinătatea intersecţiei.

Decât să trăiască ruşinea de a umbla prin şanţuri şi de a se căţăra, localnicii preferă să încalce legea şi să rişte trecând prin locuri nepermise.

Asta este! Eu prin şanţ nu mă duc. Dacă atâta le-a trecut lor prin cap! Aşa am mers şi când nu era trecere de pietoni, aşa trec şi acum”, spune tanti Paraschiva, o pensionară din Orăşeni.  

Trecere de pietoni în şanţ şi pentru elevi  

Epopeea zebrelor trase din „şanţ în şanţ“ continuă aproape pe toată lungimea drumului de la Botoşani la Tudora, adică pe aproape 20 de kilometri. În comuna Vorona, sunt cel puţin trei astfel de zebre. Una dintre ele se află în faţa Liceului Tehnologic „Ştefan Cel Mare“ din Vorona, una dintre cele mai mari şcoli din zonă, cu aproximativ 600 de elevi.


 

Pe scurt, unul dintre capetele trecerii de pietoni a fost trasat dintr-o zonă cu podeţ, dar celălalt capăt, chiar în faţa liceului, se înfundă tot într-un şanţ. Astfel, dacă un elev sau un localnic ar vrea să traverseze legal şi în siguranţă strada, trebuie să sară în şanţ şi apoi să urce înapoi pe troturar. Culmea, capătul trecerii de pietoni, înfundată în şanţ, se află la aproximativ un metru de un podeţ care asigură traversarea şanţului. Şi în acest caz, localnicii spun că mai bine trec ilegal decât să se complice cu trecerile de pietoni astfel trasate.

Dar dacă vrea, un poliţai te poate amenda. Şi eu atunci unde mă duc cu amenda? Că atunci când plouă, ce fac? Trec pe zebră cu cizme de cauciuc, să urc şanţul?“, spune un localnic din Vorona.   

Trecerile „din şanţ în şanţ“ aveau menirea să protejeze pietonii  

Trecerile de pietoni de pe această porţiune de drum judeţean au fost amenajate pentru a reduce riscul accidentelor în care sunt implicaţi pietoni. Şi asta în condiţiile în care, la ţară, fără să existe astfel de marcaje rutiere, oamenii treceau drumul pe unde apucau.

Aceste treceri de pietoni au fost realizate şi la solicitarea primarilor tocmai pentru a oferi sătenilor trecerea în siguranţă a drumului. Au fost alese zone cu risc mai mare de accidente, pe lângă şcoli, de exemplu“, spune Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.   

Culmea, din cauza amenajării lor din şanţ în şanţ, nu numai că nu sunt folosite pentru scopul declarat dar îi încurajează pe oameni să le şi ocolească. O partea a trecerilor au pe o parte acces pietonal, iar pe cealaltă parte şanţul, dar efectul este exact acelaşi.  

„Doreii“ de la Drumuri Judeţene  

Responsabili cu amenajarea marcajelor rutiere sunt cei de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, direcţie subordonată Consiliului Judeţean Botoşani. Ei au amenajat şi aceste treceri de pietoni. Şefii de la Consiliul Judeţean iau apărarea subordonaţilor şi spun că aceste treceri au fost poziţionate şi după ce s-au sfătuit cu primarii.  

Trecerile de pietoni sunt poziţionate în locurile în care au fost stabilite de către cei de la drumuri şi de primari“, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Birta.  

Pe de altă parte, primarii spun că nu au nicio implicare şi că cei răspunzători sunt angajaţii de la Drumuri Judeţene.

Ei se ocupă cu această activitate, nu Primăria“, spune Aurel Ştefan, primarul de la Vorona.

Sunt numeroase treceri de pietoni cu şanţ pe ambele părţi FOTO Cosmin Zamfirache   De altfel, totul are ca punct de plecare o modernizare a drumului care nu a prevăzut existenţa unor trotuare sau zone pietonale. Pe scurt, oamenii merg pe stradă, pe marginea şanţului. Şefii de la CJ mai spun că, dacă există măcar un podeţ într-o parte, lucrurile sunt în regulă.

Aşa, ar trebui să facem trotuare pe marginea fiecărui drum judeţean. Traversarea drumului nu necesită un pod într-o parte şi unul în cealaltă, adaugă Birta.   

Totuşi, şefii de la Consiliul Judeţean le-au găsit o vină angajaţilor de la Drumuri: ar fi trebuit să facă o trecere de pietoni cu o dungă mai puţin şi astfel ar fi lăsat un spaţiu la marginea drumului, fără ca oamenii să treacă prin şanţuri.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie infectată cu COVID a decedat la centrul de dializă din Botoșani. Bilanțul morților a ajuns la 1248

Vineri, 29 Mai 2020
734

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat, vineri seară, opt noi decese înregistrate în rândul românilor infectați cu noul coronavirus. Bilanțul ajunge, ...

Mânz găsit de jandarmi în zona industrială. Proprietarul a fost sancționat

Vineri, 29 Mai 2020
494

În această seară, jandarmii i-au restituit unui bărbat din localitatea Stâncești un mânz în vârstă de cinci luni. Mânzul a fost găsit în zona i...

Peste 700 de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea publică în minivacanța de 1 iunie

Vineri, 29 Mai 2020
398

Polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publică sunt la datorie și acționează pentru ...