Amenzi mari pentru arderea miriștilor!

Arderea necontrolată a miriștilor care a produs, numai pe teritoriul județului Botoșani, luna trecută, 71 de incendii, a determinat suplimentarea măsurilor de prevenire.

Amenzi mari pentru arderea miriștilor!

În acest context, astăzi, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani a avut loc o ședință de lucru pentru implementarea măsurilor din Protocolul de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat la nivel național, la începutul acestei luni.

La întâlnire au participat prefectul județului, Dan Constantin Șlincu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Cristina Kashyap, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Botoșani, Elena Lăzăruc și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei.

Având în vedere necesitatea unor intervenții comune pentru prevenirea, constatarea și sancționarea încălcărilor prevederilor legale privind respectarea de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor s-au stabilit măsurile ce trebuie aplicate la nivel județean și persoanele responsabile din cadrul instituțiilor menționate.

Potrivit prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei,  pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru  persoane juridice, încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful,  tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a  serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În același  act normativ este menționat că arderea miriştilor, stufului,  tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune dacă a fost  de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

"Totodată, aducem la cunoștința fermierilor, posibili beneficiari care depun cereri unice de plată la APIA și solicită sprijin financiar că „este interzisă arderea miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente”. În situația în care nu respectă această cerință obligatorie, li se aplică o sancțiune administrativă care constă în reducerea plăților sau excluderea de la întreaga sumă a plăților", au transmis reprezentanții ISU Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dăncilă: "Dacă șeful CNAS nu demisionează, mâine îl demit eu"

Luni, 22 Iulie 2019
50

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că marți îl va demite pe președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu își va da demisia. Premierul a mai spus că a cerut ministerului...

Fotografia zilei: coșul fără fund din curtea bisericii de lângă "Mavromati"

Luni, 22 Iulie 2019
142

Fotografia zilei de luni a fost trimisă de către una dintre cititoarele Știri.Botoșani.Ro, pe adresa redacției.Botoșăneanca a pozat unul dintre coșurile de gunoi din curtea bisericii "...

Maratonul Nordului 2019: traseul Teioasa Trail vine cu o noutate "abruptă"

Luni, 22 Iulie 2019
157

Traseul de Maraton al Nordului Teioasa Trail va avea, în premieră, un traseu modificat. Cei 20,5 km (530m diferență nivel, elevație maximă 270m) sunt configurați astfel încât alergătorii ...