Zona metropolitană. Botoșănenii din șapte localități se pot deplasa spre municipiu fără declarație

Zona metropolitană. Botoșănenii din șapte localități se pot deplasa spre municipiu fără declarație

Prefectura Botoșani a anunțat astăzi că pentru stabilirea noțiunii de zonă metropolitană aferentă municipiului Botoșani avem în vedere, prevederile Legii 351/06.07.2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național- Secțiunea a IV a Rețeaua de localități conform căreia, la articolul 7 este prevăzut :

(1)  În vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României și a municipiilor de rangul I și II, unitățile administrativ teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban. Asocierea contribuie la întărirea complementarităților între aceste unități și factorii de decizie interesați în dezvoltarea teritoriului.

(2) Zonele metropolitane prevăzute la alin. (1) funcționează ca entități independente fără personalitate juridică.

 (3) Zonele metropolitane pot funcționa pe un perimetru independent de limitele unităților administrativ-teritoriale, stabilit de comun acord de autoritățile administrației publice locale.”

De asemenea, potrivit definițiilor din preambulul actului normativ menționat ”Zona metropolitană constituită conform Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Totodată, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară  „Zona Metropolitană Botoșani” informează că Zona Metropolitană Botoșani s-a înființat în anul 2012 prin asocierea dintre unitățile administrativ teritoriale Botoșani, Bălușeni, Bucecea, Curtești, Mihai Eminescu, Răchiți, Roma, Stăuceni și Vlădeni, cu toate că în anul 2018 UAT Mihai Eminescu, Răchiți și Stăuceni s-au retras administrativ din Zona Metropolitană, a rămas în vigoare arealul convenit în actul constitutiv inițial, astfel că și cetățenii domiciliați pe raza unităților administrativ- teritoriale în cauză fac parte din locuitorii zonei metropolitane.

Bucecea, Curtești, Mihai Eminescu, Răchiți, Roma, Stăuceni și Vlădeni se pot deplasa în municipiul Botoșani sau pe raza oricărei localități dintre cele menționate, fără declarație pe propria răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator.

(Centrul Județean de Comunicare Botoșani)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
27

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
35

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
195

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...