Zeci de mii de bulgari continuă să protesteze împotriva SĂRĂCIEI și CORUPȚIEI

Zeci de mii de bulgari continuă să protesteze împotriva SĂRĂCIEI și CORUPȚIEI
Zeci de mii de bulgari au manifestat duminică, în întreaga ţară, în semn de protest faţă de sărăcie şi corupţie, cerând introducerea unui control din partea societăţii civile asupra instituţiilor statului.
 
Peste zece mii de manifestanţi au defilat la Sofia, potrivit unei estimări AFP, agitând steagul naţional şi scandând sloganuri ca "Mafia", "Partidele, afară" sau "Suntem mulţi, suntem puternici". Poliţia nu a furnizat date cu privire la nivelul participării, informeaza Realitatea.net.
 
Protestatarii purtau banderole care proclamau "Unitate împotriva jafului" sau "Stop mafiei".
 
Preşedintele Rosen Plevneliev, care s-a prezentat în faţa manifestanţilor, a fost primit cu fluierături, în timp ce le mulţumea pentru "poziţia lor civilă activă".
 
El a invitat reprezentanţi ai manifestanţilor, alături de cei ai sindicatelor şi patronatelor, să "discute probleme importante în faţa ţării", începând de săptămâna viitoare, la preşedinţie.
 
Guvernul a demisionat miercuri sub presiunea străzii, iar Plevneliev urmează să formeze un Cabinet de tehnocraţi însărcinat cu organizarea alegerilor anticipate, în primăvară.
 
Manifestaţii au avut loc duminică în aproximativ 30 de oraşe din ţară, dintre care cea mai importantă a fost organizată la Varna (est), la care au particpat câteva zeci de mii de persoane, potrivit presei locale.
 
În al doilea cel mai important oraş din ţară, Plovdiv (sud), unde au defilat aproximativ 10.000 de persoane, un exemplar al Constituţiei a fost ars.
 
Manifestanţii au reclamat, din nou, o nouă Constituţie, care să garanteze "o participare mai activă a societăţii civile în cadrul intituţiilor de stat".
 
O creştere importantă a valorii facturilor la energie electrică, în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), se află la originea protestelor declanşate în urmă cu 15 zile. Este vorba despre cele mai mari mitinguri organizate în Bulgaria, fără participarea partidelor politice. Manifestanţii s-au organizat pe reţele de socializare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
6

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
52

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
225

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...