Violator în serie din Botoșani, extrădat din Italia și arestat la Suceava

Violator în serie din Botoșani, extrădat din Italia și arestat la Suceava

Vineri, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a anunțat faptul că Zeno-Irinel Havîrneanu, de 45 de ani, din comuna Mitoc, județul Botoșani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de „agresiune sexuală”.

În după amiaza zilei de 10 iulie a anului în curs, Zeno Havîrneanu a abordat o minoră în fața blocului tinerei, situat în municipiul Suceava, zona Mărășești. Individul a convins-o pe fată în vârstă de 13 ani să-l conducă în apartamentul său, sub pretextul de a verifica instalația de apă. În interiorul apartamentului, bărbatul a agresat-o sexual pe minoră, amenințând-o cu moartea în cazul în care se opune. După ce și-a terminat treaba, individul a părăsit locuința minorei.

La data de 23 iulie, s-a dispus extinderea pentru care se efectuează urmărirea penală pentru săvârşirea a două noi infracţiuni, respectiv „coruperea sexuală a minorilor” şi „violare de domiciliu”.

„În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava - Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, autorul faptei a fost identificat şi prins, pe numele acestuia fiind luată, la data de 30.07.2020, măsura preventivă a reţinerii. În data de 31 iulie 2020, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventivă, propunere însuşită, pe numele inculpatului fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria din Suceava.

Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor.

Unul dintre cei mai periculoși infractori români a fost extrădat din Italia, în România, pentru a ispăși o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

Irinel Zeno Havârneanu fusese condamnat pentru viol, în Italia, la 11 ani și 10 luni, însă în România nu poate ispăși mai mult pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal românesc, adică 10 ani.

Dat în urmărire internațională în trei state, după mai multe infracțiuni, botoșăneanul se va întoarcere în țară în cătușe, pentru a ispăși ultima condamnare primită. Va fi transferat într-o unitate de detenție din pentru a executa 10 ani de închisoare pentru un viol comis în Italia. Transferul va fi operat la solicitarea autorităților judiciare italiene, care nu au dorit să plătească timp de un deceniu întreținerea în pușcărie a românului, potrivit Ziarului de Suceava.

Havârneanu a fost dat în urmărire de autoritățile italiene după ce, în 11 noiembrie 2007, a violat o localnică în Cagliari. A fugit din Italia, iar Tribunalul din Cagliari l-a condamnat la 4.320 de  zile de închisoare pentru viol. Sentința a rămas definitivă pe 5 decembrie 2014, botoșăneanul fiind dat în urmărire internațională.

Din Italia, violatorul a fugit în Marea Britanie, unde a comis aceeași faptă, numai că victima a decedat. A fost capturat, arestat şi condamnat la închisoare pe viață. Însă, în 2016, a fost eliberat condiționat, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost adus în România, fiind dat în urmărire internațională pentru trafic de persoane.

Din 2007 și până în februarie 2020, botoșăneanul, care a împlinit anul acesta 45 de ani, a figurat mai tot timpul în urmărire internațională. El a fost închis în trei state – Italia, Marea Britanie și România. Din toate condamnările primite, a executat deja două și i-au mai rămas 10 ani de închisoare pentru violul comis în Italia.

Însă, odată cu acest transfer, Irinel Zeno Havârneanu a scăpat de aproape doi ani de pușcărie, conform ziarulromanesc.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
28

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
172

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
122

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...