VIDEO - Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, sărbătorit în prima zi a anului

VIDEO - Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, sărbătorit în prima zi a anului

Sfantul Vasile este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 1 ianuarie, prima zi din an. Sfantul Vasile este considerat aparatorul crestinilor, pazindu-i pe acestia de duhuri rele, iar in aceste conditii se spune ca prima zi din an este un moment bun pentru practici magice.

In aceasta zi se merge cu Plugusorul, Vasilica sau Plugul cel Mare pentru a ura oamenilor un an roditor si ferit de rele. Tot prin aceste practici se ureaza gazdelor putere de munca in noul an. 

Cu Sorcova se merge pentru a le ura gazdelor viata lunga si sanatate. Acum foarte multi ani, Sorcova era confectionata din ramurele de pomi fructiferi puse in apa la Sfantul Andrei sau Sfantul Nicolae. Sorcova respectiva se pastreaza pe peretele dinspre Rasarit sau in alt loc curat din casa.

In unele zone, oamenii pun in practica Colindul lui Vasilica si merg prin sat cu o capatana de porc impodobita. Dupa colindat, cu totii merg undeva pentru a chefui.

Se mai spune in popor ca noul an va fi asa cum este primul musafir care iti intra in casa pe 1 ianuarie. Daca acesta este bogat, asa va fi anul tau si in schimb daca acesta este sarac, nici tu nu vei avea un an prea bun.

In ziua de sfantul Vasile se arunca in casa spice de grau. Seara, acestea se strang si sunt aruncate, din nou, prin casa de sfantul Ioan. Apoi se strang in manunchi si se pastreaza, fiind bune pentru a alina durerile de cap.

Este bine ca pe 1 ianuarie sa bei mult vin, in popor spunandu-se ca atat vin cat va bea omul in aceasta zi, atat sange va avea in obraz in timpul anului.

Tot in aceasta zi, femeile joaca furca si fusul, practica ce are loc pentru a se asigura ca peste an va creste canepa.

Se mai spune din batrani ca daca de sfantul Vasile va ninge, anul ce abia incepe va fi unul imbelsugat. Tot in popor se mai spune ca daca in aceasta zi se vad multe stelute pe zapada, urmeaza un an bun si cu multe cununii. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
2

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
464

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
149

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...