Uniunea Scriitorilor condamnă "tentativele de politizare și de control asupra Justiției". În conducere e și Varujan Vosganian

Uniunea Scriitorilor condamnă "tentativele de politizare și de control asupra Justiției". În conducere e și Varujan Vosganian

Uniunea Scriitorilor din Romania isi manifesta ingrijorarea privind "tentativele de politizare si de control asupra Justitiei", potrivit unui comunicat de presa semnat de comitetul director din care face parte vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, care este si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

"Uniunea Scriitorilor din Romania priveste cu tot mai multa ingrijorare actele de legiferare in materie de Justitie si atrage atentia asupra efectelor lor negative, atat in privinta pacii sociale din tara, cat si in privinta imaginii si prestigiului Romaniei in arena internationala.

Reamintim, daca mai este cazul, ca Uniunea Scriitorilor nu este o organizatie partizana si nu face alta politica decat cea a culturii romane. Insa, prin natura ei, ca breasla intelectuala, nu poate ramane fara reactie atunci cand in societate sunt inregistrate disfunctionalitati care ameninta echilibrul si amaneteaza viitorul natiunii", se arata in document.

Potrivit sursei citate, "in conditiile in care Romania are probleme structurale grave - cum ar fi dezechilibrele macroeconomice, starea infrastructurii, nivelul scazut al investitiilor publice, deficiente grave ale sistemului de sanatate, respectiv de invatamant -, care pot si trebuie rezolvate prin actul de guvernare, concentrarea asupra masurilor de reorganizare a Justitiei este de neinteles din punctul de vedere al interesului national.

Zeci de mii de romani pleaca anual dintr-o tara in care sunt atat de multe de facut si in care exista atatea si atatea posibilitati pentru fiecare din cetatenii ei".

Uniunea sustine ca o reforma in Justitie este necesara, insa "atat pentru a putea duce mai departe lupta contra coruptiei, cat si pentru a pune capat unor abuzuri".

"Dar suita de masuri luate in ultimul timp, vizand reorganizarea Justitiei, masuri incoerente si haotice, fara consultarea specialistilor si a corpului magistratilor, nu doar ca ingreuneaza lupta impotriva coruptiei, dar a scos in strada mii de oameni din toate categoriile sociale si profesionale. De asemenea, a coalizat o larga neincredere europeana fata de tara noastra", se mai precizeaza in comunicat.

In fine, Uniunea Scriitorilor atrage atentia ca exista riscul ca masurile in materie de Justitie sa duca la o fractura sociala si la o izolare internationala a tarii noastre. Astfel, uniunea solicita Puterii sa renunte la tentativa de a controla Justitia.

"Pentru a elimina acest risc, Uniunea Scriitorilor solicita actualei majoritati parlamentare sa renunte la tentativa de a controla Justitia si sa se concentreze pe efortul de a face din Romania o tara dezvoltata la nivel european. Ar fi un efort benefic atat pentru societate, cat si pentru clasa politica romaneasca, in ansamblul ei.

Suntem dispusi ca breasla intelectuala cu un mare numar de membri si in masura competentelor noastre in domeniul cultural sa participam institutional la acest efort de regandire a Romaniei, fara de care, oricat s-ar extinde controlul politic asupra diferitelor domenii de activitate si oricat s-ar recicla discursul patriotard de altadata, nu e de asteptat niciun progres real", subliniaza sursa citata.

Comunicatul, relateaza Ziare.com, vine in contextul in care poeta Ana Blandiana afirma, saptamana trecuta, ca ii este rusine ca scriitorii nu s-au solidarizat cu magistratii care protesteaza fata de OUG 7, care modifica Legile Justitiei. Judecatorii si procurorii continua protestele fata de aceasta ordonanta de urgenta, in diverse forme, si tot mai multe grupuri de cetateni se solidarizeaza cu ei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitatul de la Știri – Ada Macovei, inspector școlar general adjunct al IȘJ Botoșani

astăzi, 21:15
226

După aproximativ o săptămână de la începerea noului an școlar, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Botoșani, profesor doctor Ada Macovei, a acceptat o discuție liberă despr...

Incendiul din Mesteacăn, lichidat după șapte ore de eforturi. Pagube de 500.000 de lei

astăzi, 19:40
911

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISJU) din Botoșani a anunțat că forțele de intervenție mobilizate în cazul evenimentului petrecut în localitatea Mesteascăn din...

Amendă de 60.000 de lei pentru un iaz fără autorizație

astăzi, 18:36
565

În această perioadă comisarii din cadrul Comisariatului Județean Botoșani au finalizat acțiunile de inspecție și control, conform tematicului, pe amplasamentele unde s-au desfășurat sau...