Un sistem care poate detecta cutremurul cu 4 ore înainte a fost dezvoltat în România. În curând va deveni funcțional!

Un sistem care poate detecta cutremurul cu 4 ore înainte a fost dezvoltat în România. În curând va deveni funcțional!

Cercetătorii Universităţii Politehnice Bucureşti testează, împreună cu o companie israeliană, un nou sistem care poate detecta nivelul, intensitatea şi locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte, acesta urmând să fie folosit pentru zona Vrancea.

Rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat că cercetătorii sunt în faza de concept, după încercări făcute pe diferite spaţii în Turcia, respectiv Grecia, cu rată de succes foarte mare, pe zona de cercetare ştiinţifică.

„Vor fi două zone verificate şi anume România şi California, două părţi ale lumii, să spun aşa. În România această calibrare va fi pe perioada primei părţi a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităţilor, instituţiilor publice, desemnate de către autorităţile responsabile, informaţiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, în mod practic, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem. În acest moment, colegii cercetători avansează un timp de detecţie de circa 8 ore, după calculele pe care Politehnica le-a făcut suntem foarte convinşi că putem avea informaţii extrem de credibile la minimum 4 ore. Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate să fie şi un timp mai îndelungat, sunt multe condiţionări, depinde de nivelul cutremurului şi aşa mai departe, sunt multe variabile”, a spus rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Potrivit acestuia, poate fi detectat nivelul intensitatea şi locul unde se va produce un cutremur, informaţiile fiind de natură ştiinţifică.

„Cu 4 ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului şi aproximativ locul producerii. Evident că ne vom concentra pe zona Vrancea pentru că este zona seismică cunoscută şi vom putea da aceste informaţii pe parcursul anului viitor autorităţilor abilitate. Informaţiile sunt la nivel ştiinţific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmând ca după acest nivel sau în acelaşi timp cu aceste informaţii să putem încerca să elaborăm cu autorităţile statului, să sprijinim autorităţile statului ca să fiu foarte exact, în elaborarea unui plan de răspuns în caz de cutremur, care să fie prognozat. Pentru că astăzi avem un plan de răspuns aşa cum este el elaborat, nu comentez calitattea lui, de către autorităţile statului în condiţiile în care apariţia cutremurului nu este cunoscută şi doar după producerea cutremurului ştim ce să facem, nu avem un plan de răspuns în această nouă paradigmă şi anume, cutremurul este cunoscut, ce facem de la momentul în care aflăm că se va produce cutremurul, până în momentul în care cutremurul se va produce efectiv”, a mai spus Mihnea Costoiu, duminică, pentru MEDIAFAX.

Sistemul va fi funcţional de la jumătatea anului 2020, iar reprezentanţii Politehnicii lucrează la el începând din luna ianuarie, la tot ce înseamnă sistem, instalare etc.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
2

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
19

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
46

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...