Un îndrăgit profesor și artist din Botoșani s-a stins din viață

Un îndrăgit profesor și artist din Botoșani s-a stins din viață

Profesorul şi pictorul Cicerone Cojocaru s-a stins din viață, la vârsta de 88 de ani, potrivit unui anunț fost făcut de către artistul plastic Vlad Anuţă.

„Aduc la cunoștință celor care l-au cunoscut, că s-a stins din viață profesorul Cicerone Cojocaru, cel ce mi-a deschis drumul carierei artistice. Pios omagiu! Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul postat de Victor Anuţă pe Facebook.

Cicerone Cojocaru a fost primul primar al comunei Roma de după Revoluție.

Născut la 2 aprilie 1932 în Verești-Suceava, ca fiu de preot, Cicerone Cojocaru va urma cursurile Seminarului „Veniamin Costache” din Iași și ale Școlii Normale de la Șendriceni (Dorohoi), profesând ca învățător la Hânțești și Bursuceni (Suceava) și Roma și Coșula (Botoșani).

În 1961 Cicerone Cojocaru devine student bursier, iar în 1964, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași, fiind numit apoi profesor de desen la Liceul nr. 3 „Vasile Pârvan” din Bacău.  În 1970, pentru 8 luni, va fi inspector de desen și muzică, perioadă în care va organiza o Expoziție de artă plastică a profesorilor de desen din județul Bacău și va face parte dintre membrii fondatori ai Societății profesorilor de desen din Romania (și vicepreședinte al acestei societăți, Filiala Bacău).

Bun pedagog, va pregăti elevi talentați în cadrul Cercului de pictură, fiind invitat în 1971, alături de elevii săi, în tabere de pictură organizate de profesorii bulgari la Balcic, Caliacra și Silistra (Bulgaria).

Reîntors la Botoșani în 1988, Cicerone Cojocaru va lucra la Liceul de Muzică și Artă  Botoșani, apoi la Școala din comuna Roma-Botoșani, unde va preda și muzica.

În timp, participă la expoziții colective și deschide trei ,,personale” de pictură  (1967 – 1975) și, fiind atras de pictura bisericească, va participa, mai ales după din 1990, la pictarea câtorva lăcașe de cult din județul Botoșani și din zona Moldovei și va realiza numeroase icoane dăruite apoi bisericilor pe care le-a frecventat. 100 de fotocopii ale icoanelor pictate de profesorul Cicerone COJOCARU au fost reunite, în 2015, în expoziția „PACE VOUA”, deschisă la Galeriile de Artă ,,Ștefean Luchian” Botoșani.

Lucrări semnate de către Cicerone Cojocaru au ajuns în colecții particulare în Franța, Italia și Spania.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
76

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
43

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
47

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...