Tot nu credeți că politicienii vă țin intenționat în sărăcie? Fondurile UE pentru sărăcie extremă au rămas nefolosite după ce proiectele au fost ascunse de PSD-iști în sertarele ministerelor 3 ani

Tot nu credeți că politicienii vă țin intenționat în sărăcie? Fondurile UE pentru sărăcie extremă au rămas nefolosite după ce proiectele au fost ascunse de PSD-iști în sertarele ministerelor 3 ani

Europarlamentarul Cristian Ghinea (USR-PLUS) a anunțat că fondurile europene pentru sărăcie extremă sunt nefolosite în România, proiectele fiind ţinute la sertar mai bine de trei ani, iar în prezent România riscă să piardă 375 milioane de euro.

„375 milioane de euro, adică 85% din totalul fondurilor din Programul Operaţional pentru Persoane Dezavantajate, stau în sertarele ministerelor de aproape 3 ani – într-o ţară cu o treime din populaţie aflată în risc de sărăcie (penultimul loc din UE)”, a explicat eurodeputatul Cristian Ghinea (USR-PLUS) care a atras atenţia că Programul este practic blocat de aproape 3 ani şi a fost distrus de incompetenţa guvernanţilor din această perioadă.

Programul Operaţional pentru Persoane Dezavantajate (POAD 2014-2020) este gândit de Uniunea Europeană pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiaşi şi are în total 518 milioane euro alocate pentru România. Numai 15% au fost cheltuite până acum.

„Până în 2016, Programul a fost folosit de Guvernele PSD pentru a mai umfla pomenile electorale. Prin urmare, erau distribuite pachete cu alimente, după voia primarilor. Aproape tuturor care voiau, fără a ţinti sărăcia extremă. Dimpotrivă, cei mai vulnerabili, adică oameni fără locuinţe, femei fugite de violenţa domestică, copii fără CNP, erau excluşi”, spune Cristian Ghinea.

În România sunt cel puțin 500.000 de persoane aflate în sărăcie extremă, oameni care au realmente nevoie de ajutor. În 2016, Cristian Ghinea împreună cu echipa de la Ministerul Fondurilor Europene a modificat structura beneficiarilor, pentru a ţinti mai bine programul către persoanele în cel mai mare grad de vulnerabilitate. Cele mai multe măsuri introduse în 2016 au fost ignorate, aplicate prost sau veşnic amânate.

Recent, după o lungă perioadă fără informaţii oficiale despre program, Guvernul a anunţat că a fost trimisă o cerere de plăţi la Comisia Europeană de 59 milioane euro, pentru a evita pierderea totală a  fondurilor.

„Solicităm Ministrului Marcel Boloş să prezinte situaţia la zi a programului dedicat persoanelor defavorizate (POAD). Câţi oameni au primit, câte pachete, câte mese calde - în acest an, în contul acestei cereri de rambursare de 59 milioane euro”, transmite Cristian Ghinea.

De asemenea, eurodeputatul USR-PLUS face apel la Guvernul Ludovic Orban să reia formulele propuse în 2016, care au fost negociate cu Comisia Europeană şi sunt parte din program. 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
601

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
127

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
81

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...