Țigări de contrabandă cărate cu drona! Cum acționa mega-rețeaua sprijinită de doi polițiști de frontieră!

Țigări de contrabandă cărate cu drona! Cum acționa mega-rețeaua sprijinită de doi polițiști de frontieră!
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul  Teritorial Botoşani  împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul  Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani și polițiștii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani  au efectuat, la data de 19 noiembrie, un număr de 39 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Botoşani,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigarete şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
   
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe raza jud. Botoşani s-au constituit mai multe grupuri  infracţionale organizate care s-au asociat în baza unor înţelegeri prealabile în vederea obţinerii unor profituri ilicite, prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă, desfăşurând în mod repetat activităţi de introducere în România, colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare şi vânzare a ţigărilor de provenienţă Republica Ucraina şi Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.
   
Membrii grupului au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a ţigaretelor, cantităţile rulate şi frecvenţa livrărilor de ţigarete.
   
Astfel, în perioada monitorizării, au fost identificate un număr de 6 grupuri  infracţionale organizate, care au săvârşit  infracţiunea de contrabandă, acţionând în zona de nord-est a judeţului Botoşani, la frontiera cu Rep. Moldova şi Ucraina. Ţigările de contrabandă erau introduse în România de către palierul ucrainean al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Bajura – Darabani, iar de către palierul moldovenesc al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Păltiniş – Horodiştea, Rediu – Rădăuţi-Prut – Miorcani, Cotu Miculinţi –Crasnaleuca, Mitoc şi Liveni – Manoleasa Prut, de unde erau preluate, transportate, depozitate şi comercializate de către membrii celor 6 grupări infracţionale pe piaţa neagră din judeţul Botoşani.
   
"Activitatea infracţională a grupului infracţional a fost sprijinită şi de către două persoane care în calitate de poliţisti de frontieră în cadrul S.P.F. Rădăuţi Prut au furnizat date şi informaţii privind modul de patrulare al Poliţiei de Frontieră în zona localităţii Mitoc", se mai arată în comunicatul procurorilor.
   
S-a reţinut că ţigările erau preluate şi transportate pe teritoriul României de cărăuși sau cu ajutorul unor aparate de zbor de tip dronă, depozitate temporar la domiciliul membrilor grupului sau în alte locuri prestabilite şi ulterior distribuite.
   
Deşi aparent grupările  funcţionau independent, membrii acestora au derulat temporar şi activităţi comune, fiind traficate în total 7.000.000 de țigări.
   
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 3.800.000 de lei.
   
La sediul DIICOT- Biroul  Teritorial Botoşani  vor fi aduse, în vederea audierii, un  număr de 39 persoane , respectiv 34 suspecţi şi 5 martori.
   
Suportul tehnic şi informativ  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi  Direcţia de Operaţiuni Speciale.
   
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Iaşi , Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani  Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani – S.A.S. Botoşani şi Compartimentului Sprijin Operativ din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani.
    

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
274

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
190

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
112

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...