Ti-am luat banii din pensie. Si daca mori? Atunci, sa fii sanatos

Ti-am luat banii din pensie. Si daca mori? Atunci, sa fii sanatos

Alin Popescu

Zice doamna ministru al Muncii intr-o interventie halucinanta. Si continua explicatia. Asa cum rudele celui decedat nu preiau datoriile acestuia la stat, tot asa rudele celui decedat nu vor prelua si banii pe care acesta ii are de primit de la stat. Cu alte cuvinte, noi cand zicem ca luam bani, luam, iar cand zicem ca dam bani, zicem. Articolul meu nu e un pamflet si nici altceva. E doar o analiza a realitatii.

Acum o vreme, scriam despre fostul Ministru al Muncii care declara faptul ca instantele nu au temei atunci cand ar putea decide restituirea banilor opriti ilegal din pensii. Si comentam interventia, catalogand-o drept halucinanta. Un ministru nu poate da indicatii instantelor, la fel cum un ministru nu poate decide daca ceva este legal sau nu. Acum, desi s-a schimbat Guvernul, de ce ne era teama n-am scapat. Acelasi limbaj, aceleasi indicatii date instantelor, aceeasi interpretare halucinanta a legii.

La fel ca si data trecuta, eu nu cred ca Doamna Ministru are dreptate. Cred ca banii retinuti ilegal de catre stat trebuie restituiti succesorilor unui pensionar decedat inainte de data la care se va termina darea inapoi a banilor in cauza. Mai cred ca exemplul dat de Doamna Ministru este gresit si ca inducerea unei astfel de mentalitati in randul oamenilor poate avea consecinte nefaste. Furtul unor bani nu poate ramane nepedepsit. Nu de alta, dar maine ne vom putea trezi ca, pe aceleasi principii, nu se va putea face retrocedarea unor bunuri nationalizate decat in cazul in care proprietarul este inca in viata. Desi, hmmm, acea retrocedare de 15% (discutata de Guvernul Ungureanu si inca nenanalizata de Guvernul Ponta) e tot o forma de furt.

N-am ascuns niciodata antipatia pe care o am pentru membrii fostului Guvern. Nu spun acelasi lucru pentru sustinatorii lor, pentru ca am invatat ca e normal ca oamenii sa aiba pasiuni politice diferite si sa vada viata cu ochi diferiti. Nu ascund nici faptul ca privesc la acest Guvern cu speranta. Stiu, sunt de aplaudat sau merita sa dai cu pietre in mine, in functie de preferintele tale politice. Dar nu despre asta vorbim astazi. Vorbim despre faptul ca noii ministri se incapataneaza sa semene ca doua picaturi de apa cu cei vechi. Parca Romania si-ar fi terminat oamenii care privesc viata cu decenta si ar sta doar in acei oameni care vor sa fie vedete cu orice pret.

Vorbim despre faptul ca in tara asta toata lumea vorbeste despre lege, fara sa stie cu ce se mananca. Vorbim despre faptul ca oameni in functii vremelnice aleg sa spulbere sperantele altor oameni prin interpretari halucinante ale legii, folosindu-se de functia loc pentru a impresiona. Declaratia Doamnei Ministru ma face sa cred ca nu s-a schimbat, de fapt, nimic. Guvernul comunica la fel de prost cu oamenii, iar guvernantii jignesc intregi clase sociale sub umbrela ideii ca "pot da din gura ca eu stiu mai bine". Si asta ma face sa-mi fie putin jena ca mi-am pus sperante in acesti oameni. Nu ca as regreta ca i-au schimbat pe ceilalti.

Materialul acesta este o invitatie la dezbatere. E legala interpretarea Doamnei Ministru? Nu se pot restitui banii catre succesorii pensionarilor decedati?

Iata articolul din Legea Pensiilor care ar putea sustine eroarea din declaratia Ministrului Muncii.
Legea pensiilor, nr. 263 din 2010
Art. 120. - (1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.


Normele de aplicare pentru Art. 120. din Legea pensiilor

Art. 80. -
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
- cerere (anexa nr. 9);
- certificatul de deces, in original si in copie;
- actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
- certificatul de mostenitor (original si copie);
- copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

ANEXA Nr. 9 la norme
CERERE
pentru plata sumelor ramase neincasate de catre pensionarul decedat

Se aproba
.............................. (semnatura)   

Inregistrata sub nr. ............. din .................

Viza pentru controlul financiar preventiv

Catre ..................................................
Subsemnatul(a) ............................., avand codul numeric personal .........................., domiciliat(a) in localitatea ..................., str. ......................... nr. ..........., bl. ........, sc. ......., et. ......., ap. ..........., judetul ......................., posesor(posesoare) al(a) actului de identitate seria ........... nr. ........................., eliberat de ..................... la data de ...................., in calitate de fiu/fiica/sot supravietuitor/ parinte/mostenitor, va rog ca, in baza dosarului nr. .............. si a celorlalte acte, sa aprobati plata:
- pensiei/indemnizatiei pe luna .................... anul ........ .

Odata cu prezenta cerere depun si urmatoarele acte:
- certificat de deces, in copie;
- talon de plata a pensiei;
- acte de stare civila (solicitant);
- certificat de mostenitor.

Data ................                                                               Semnatura .........................  

Citeste mai mult pe avocatnet.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
2

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
138

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
105

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...