Temperaturi caniculare și puține ploi în iulie și august!

Temperaturi caniculare și puține ploi în iulie și august!

Urmatoarele trei luni vor aduce un regim termic calduros, cu valori termice peste mediile climatologice lunare, in iulie si august, respectiv apropiate de norme in septembrie, dar si cu deficite importante de precipitatii estimate, in principal, in ultimele doua luni de vara, releva prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul iulie - septembrie, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie.

Potrivit prognozei ANM, in luna iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decat in mod normal, indeosebi in regiunile sudice, sud-estice si vestice. Conform masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru a doua luna de vara este de 20,2 grade Celsius, raportat la parametrii monitorizati in intervalul 1981-2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 21 de grade Celsius in Maramures si Transilvania, intre 15 si 23 grade in Moldova, respectiv pana la 24 de grade in Oltenia si Muntenia.

In acelasi timp, precipitatiile totale lunare valabile pentru iulie, acestea se vor situa sub mediile climatologice in toate regiunile, deficitul cel mai pronuntat fiind de asteptat in sud-est si sud. Media multianuala a perioadei este stabilita la 77,8 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Moldova - de pana la 112 litri/metru patrat, Maramures si Muntenia (pana la 102 litri/mp), Transilvania si Oltenia (pana la 100 litri/mp) . Valori medii mai scazute, cuprinse intre 16 si 59 l/mp, sunt prognozate in Dobrogea.

In august, temperatura aerului va avea valori peste norma climatologica, in cea mai mare parte a tarii, in conditiile in care media multianuala valabila pentru aceasta luna este de 19,7 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Maramuresului si Transilvaniei (de pana la 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 23 de grade Celsius, se vor consemna in Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea si Moldova.

Tot pe parcursul lunii august, precipitatiile totale lunare vor fi, in general, deficitare, sub media de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Muntenia (pana la 95 l/mp) si Transilvania (90 l/mp), iar cele mai deficitare in Dobrogea, intre 28 si 40 l/mp.

Potrivit ANM, in septembrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuala, in nord si centru, si mai ridicate in restul teritoriului. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situeaza la 14,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 10 si 17 grade Celsius in Moldova, respectiv intre 11 si 16 grade Celsius in Transilvania, dar vor ajunge pana la 19 grade Celsius in Dobrogea.

La nivel de precipitatii, in luna septembrie, meteorologii estimeaza ca acestea vor fi apropiate de normal in regiunile nordice si centrale, dar deficitare in rest, in comparatie cu media multianuala, stabilita la 55 l/mp. Cu toate acestea, in zona Crisanei, Maramuresului, Olteniei si Banatului sunt prognozate cantitati medii de precipitatii ce vor depasi 70 l/mp. Totodata, in Moldova si Dobrogea, cantitatile medii de precipitatii sunt estimate a se incadra intre 23 si 59 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading (Anglia) si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM precizeaza ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs de prognoza. sursa

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
1049

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
541

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
28

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...