Suspecţi de fraude informatice, prezentaţi instanţelor pentru arestare preventivă

Ancheta organelor judiciare germane referitoare la infracÅ£iunile de fraudă informatică, spălare de bani ÅŸi fals informatic a dus la reÅ£inerea a 11 persoane, în urma percheziÅ£iilor ce au avut loc marÅ£i în opt judeÅ£e ÅŸi municipiul BucureÅŸti.

Cei 11 reÅ£inuÅ£i vor fi prezentaÅ£i miercuri instanÅ£elor de drepturi ÅŸi libertăţi din Tribunalul Vâlcea cu propunerea de arestare preventivă. Grupul infracÅ£ional din care făceau parte cei 11 a fost destructurat, marÅ£i dimineaÅ£a, în urma a 64 percheziÅ£ii domiciliare în 9 judeÅ£e ÅŸi în municipiul BucureÅŸti - 26 în judeÅ£ul Vâlcea, 15 în judeÅ£ul Cluj, 14 în municipiul BucureÅŸti, două în judeÅ£ul Buzău, două în judeÅ£ul Bihor ÅŸi câte o percheziÅ£ie în judeÅ£ul Hunedoara, DâmboviÅ£a, BotoÅŸani, NeamÅ£ ÅŸi Dolj.

Din cercetări a reieÈ™it că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului BucureÅŸti, s-ar fi constituit un grup infracÅ£ional organizat, în scopul comiterii de infracÅ£iuni de fraudă informatică, fals informatic ÅŸi spălare de bani. Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) ÅŸi în România (aproximativ 120), la grupul infracÅ£ional aderând mai mulÅ£i membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line.

Grupul infracÅ£ional era structurat pe trei paliere- coordonatorul reÅ£elei ÅŸi alÅ£i membri ar fi racolau persoane, cetăţeni români ÅŸi străini, dispuse să deschidă conturi bancare. AlÈ›i membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparÅ£inând unor companii cunoscute de tranzacÅ£ii on-line È™i ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poÅŸtei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziÈ›ionate. De asemenea, ceilalÈ›i membri ar fi deschis conturi bancare în România ÅŸi în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziÅ£ie grupării, în schimbul unor sume de bani.

"Creierul" afacerii, un tânăr de 28 de ani, ÅŸi-ar fi însuÈ™it 30-35% din fiecare tranzacÈ›ie, diferenÅ£a fiind primită de autorul fraudei. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracÈ›ională este estimat la 4.000.000 de euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preot român în Serbia, al nouălea din cei 13 copii ai unei familii din Botoșani, cinci surori sunt călugărițe!

astăzi, 07:50

Situat în districtul Banatului de Sud, Alibunar este un sediu comunal de care aparÈ›in zece localități È™i o parte din dunele Deliblății, o zonă turistică cu floră È™i faună specifice, &...

Profesorii suplinitori vor fi cei care vor pleca, arată ministrul Educației, ca efect al măsurilor de criză!

astăzi, 07:30

Profesorii concediaÈ›i în urma măsurilor de criză vor fi suplinitorii, spune ministrul EducaÈ›iei È™i Cercetării, Daniel David. Acesta a lăsat de înÈ›eles că oamenii „care sunt ...

De ce un copil nu poate dormi (Foto, Video)

astăzi, 07:15

- Tati, tati, È›ânÈ›arii ăștia nu mă lasă să dorm. - Fiule stinge lumina, inchide ochii È™i încearcă să dormi. Fiul face întocmai, dar văzând un licurici, strigă spe...