Suspecţi de fraude informatice, prezentaţi instanţelor pentru arestare preventivă

Ancheta organelor judiciare germane referitoare la infracÅ£iunile de fraudă informatică, spălare de bani ÅŸi fals informatic a dus la reÅ£inerea a 11 persoane, în urma percheziÅ£iilor ce au avut loc marÅ£i în opt judeÅ£e ÅŸi municipiul BucureÅŸti.

Cei 11 reÅ£inuÅ£i vor fi prezentaÅ£i miercuri instanÅ£elor de drepturi ÅŸi libertăţi din Tribunalul Vâlcea cu propunerea de arestare preventivă. Grupul infracÅ£ional din care făceau parte cei 11 a fost destructurat, marÅ£i dimineaÅ£a, în urma a 64 percheziÅ£ii domiciliare în 9 judeÅ£e ÅŸi în municipiul BucureÅŸti - 26 în judeÅ£ul Vâlcea, 15 în judeÅ£ul Cluj, 14 în municipiul BucureÅŸti, două în judeÅ£ul Buzău, două în judeÅ£ul Bihor ÅŸi câte o percheziÅ£ie în judeÅ£ul Hunedoara, DâmboviÅ£a, BotoÅŸani, NeamÅ£ ÅŸi Dolj.

Din cercetări a reieÈ™it că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului BucureÅŸti, s-ar fi constituit un grup infracÅ£ional organizat, în scopul comiterii de infracÅ£iuni de fraudă informatică, fals informatic ÅŸi spălare de bani. Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) ÅŸi în România (aproximativ 120), la grupul infracÅ£ional aderând mai mulÅ£i membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line.

Grupul infracÅ£ional era structurat pe trei paliere- coordonatorul reÅ£elei ÅŸi alÅ£i membri ar fi racolau persoane, cetăţeni români ÅŸi străini, dispuse să deschidă conturi bancare. AlÈ›i membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparÅ£inând unor companii cunoscute de tranzacÅ£ii on-line È™i ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poÅŸtei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziÈ›ionate. De asemenea, ceilalÈ›i membri ar fi deschis conturi bancare în România ÅŸi în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziÅ£ie grupării, în schimbul unor sume de bani.

"Creierul" afacerii, un tânăr de 28 de ani, ÅŸi-ar fi însuÈ™it 30-35% din fiecare tranzacÈ›ie, diferenÅ£a fiind primită de autorul fraudei. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracÈ›ională este estimat la 4.000.000 de euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hidrologii anunță Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râul Prut!

astăzi, 12:05

Hidrologii au anunÈ›at că există, în continuare, risc de inundaÈ›ii pe râul Prut - sectorul amonte Acumularea Stânca-CosteÈ™ti È™i au instruit: - cod portocaliu de astăzi, de l...

Fiecare primărie din România va decide dacă vrea sau nu păcănele în localitatea sa. Ce propune Guvernul!

astăzi, 11:20

Fiecare primărie din România va decide dacă autorizează sau nu jocurile de noroc pe teritoriul pe care îl administrează, potrivit proiectului de reformă a administraÈ›iei locale propu...

Perseidele 2025. Când va putea fi văzută cea mai spectaculoasă ploaie de stele din această vară!

astăzi, 10:10

Pe tot parcursul lunii august, È™i în special în noaptea de 11 august 2025, faimoasa ploaie de stele Perseide va putea fi observată pe cer. Fenomenul are loc în fiecare an &ici...