Spune-mi ce personalitate ai, ca să-ți spun ce boli te pândesc

Spune-mi ce personalitate ai, ca să-ți spun ce boli te pândesc
Tipul de personalitate pe care îl aveţi vă poate influenţa starea de sănătate. Pesimiştii sunt predispuşi bolilor nervoase, de timizi se lipesc mai des infecţiile, iar impulsivii suferă de boli digestive.

Nici extrovertiţii nu sunt scutiţi de boli şi trăiesc mai puţin decât introvertiţii, pentru că au mai puţin grijă de ei şi se antrenează în acţiuni periculoase, ne spune Doctorul Zilei.

Cercetătorii de la Mayo Clinic (SUA) au observat că există o legătură strânsă între anxietate şi apariţia bolilor sistemului nervos. "Persoanele irascibile şi pesimiste sunt mai predispuse bolii Parkinson", a exemplificat cercetătorul James Bower, doctorand în neurologie. Boala Parkinson este provocată de distrugerea neuronilor care produc dopamină, o substanţă responsabilă, printre altele, cu capacitate corpului de a-şi controla mişcările normal. Pentru că se îngrijorează excesiv şi secretă o cantitate mare de hormoni ai stresului, anxioşii riscă, totodată, să sufere de hipertensiune şi boli ale inimii.

Şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea California au făcut o legătură între frecvenţa anumitor afecţiuni şi tipul de personalitate al oamenilor. Astfel, ei au observat că persoanele timide fac mai des infecţii virale şi răcesc, pentru că au mai puţini noduli limfatici decât extrovertiţii. Aceşti noduli sunt foarte importanţi pentru că ajută organismul să se apere de virusuri şi infecţii.

Bolile stomacului "se lipesc" de cei agitaţi

Impulsivii, persoane "dotate" cu un exagerat simţ al urgenţei, riscă să se îmbolnăvească mai frecvent de boli ale stomacului, în special de ulcer. Pentru că se agită, ei secretă acid gastric în exces, iar asta predispune ulcerului peptic. Un studiu realizat de cercetătorii finlandezi, pe 4.500 de persoane, arată că impulsivii sunt de două ori mai presdipuşi să facă ulcer decât persoanele calme. O altă cercetare, realizată de Ohio State University (SUA), a arătat că rănile impulsivilor se vindecă mai greu decât cele ale persoanelor calme, răbdătoare.

Extrovertiţii trăiesc mai puţin

Nici extrovertiţii nu sunt scutiţi de problemele de sănătate. Ei tind să trăiască mai puţin decât introvertiţii pentru că se îngrijorează prea puţin de boli, amână să meargă la doctor, nu dezvoltă obiceiuri sănătoase.

Tinerii dezorganizați riscă să dezvolte hipertensiune

Speranţa cea mai mare de viaţă o au persoanele conştiincioase, care muncesc mult şi serios. Datorită carcaterului riguros, persoanele conştiincioase reuşesc să aibă un stil de viaţă sănătos şi să- şi menţină tensiunea şi colesterolul în limite normale.

Tinerii care sunt mai conştiincioşi – o caracteristică a persoanelor mai disciplinate şi mai ordonate – vor avea o sănătate mai bună peste 10 ani faţă de tinerii care sunt mai puţini disciplinaţi.

Un studiul realizat la Universitatea Duke a demonstrat că 45% dintre cei mai dezorganizaţi au ajuns să aibă probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau afecţiuni gingivale.

În rândul tinerilor mai disciplinaţi, aceste boli au apărut doar la 18% dintre subiecţi, precizează cercetătorul Salomon Israel, de la Universitatea Duke.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Micile artiste din Botoșani au fost THE BEST VOICE la Chișinău! FOTO

Vineri, 22 Februarie 2019
352

Miercuri, 20 februarie, a avut loc la Chișinău, Republica Moldova, a doua parte a Concursului internațional  de interpretare vocala THE BEST VOICE, unde copii cu vârsta intre 5 si 1...

Propunere de lege în Parlament: Patronii descalificați la Start-Up Nation ar putea primi cei 42.000 Euro

Vineri, 22 Februarie 2019
172

​Patronii care au fost descalificați în programul Start-Up Nation din cauza neautorizării codului CAEN sau a altor „prevederi contractuale minore” ar putea să primească dreptul...

Scriitori botoșăneni premiați la Iași, în cadrul Festivalului "In memoriam Grigore Vieru"

Vineri, 22 Februarie 2019
344

Victor Teișanu a fost distins cu Diploma de laureat al săptămânalului Literatura și Arta - 2018 pentru Critică literară. Săptămânalul "Literatura și Arta", al cărei red...