Șoferii care aruncă chiștoacele de la țigări pe jos riscă amenzi de aproape 3000 de lei!

Șoferii care aruncă chiștoacele de la țigări pe jos riscă amenzi de aproape 3000 de lei!

Șoferii care aruncă chiștoacele de la țigări pe jos riscă amenzi usturătoare conform Noului Cod Rutier. Persoanele care sunt surprinse nerespectând reglementările codului rutier riscă să primească între nouă și 20 de puncte de amendă, echivalentul unei amenzi între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Există posibilitatea ca punctul de amendă să crească începând cu 1 ianurie 2020, în cazul în care nu se decide îngheţarea acestuia de către Guvern, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Pe străzile din România ajung peste trei miliarde de chiștoace anual, iar Poliția Româna susține campania la nivel național „NU arunca chiștoace”, iniţiată de către Răzvan Buşulescu & Marian Rădună, fondatori. Aceștia organizează campanii de strângere a chiștoacelor de pe străzile din țară, sprijiniți de către persoanele care se ofera ca voluntari.

"9-20. Nu sunt ore, sunt doar puncte amendă pentru aruncarea chiştoacelor pe jos. Dacă tu arunci pe jos, şi alţii vor arunca. Ai scrumieră? Foloseşte-o! Strada nu este o scrumieră! O campanie la care ne-am alăturat şi noi în acest an”, a avertizat Poliţia Română pe Pagina de Facebook.

„Ele conţin atât filtru, cat si bucăți din tutun nears. O mini-bombă chimică. Asta sunt chiştoacele, pentru că în ele se concentrează fumul provocat de arderea frunzelor din tutun și rămân particule de 10 microni, care au arsenic, cadmiu, plumb… Aceste chiştoace şi mai ales partea de filtru se dizolvă atât în lichide, în apa din pământ, ne afectează sănătatea prin dizolvarea substanțelor chimice în pământ”, susține medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
83

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
47

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
51

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...