Soare şi precipitaţii- coordonatele săptămânii care urmează. Estimări meteorologice şi superstiţii de mai
BOTOSANI

În zilele care urmează, vremea se va juca- soarele va alterna cu aversele, slabe cantitativ. Dacă pentru orăşeni, aceste alternanţe vor fi obositoare, pentru agricultori, orice strop de apă este binevenit pentru culturile agricole.

Soare şi precipitaţii- coordonatele săptămânii care urmează. Estimări meteorologice şi superstiţii de mai

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Temperaturile din săptămâna care urmează se vor menţine plăcute, doar spre weekend vremea se va răci uşor, menţinându-se în normalul termic al perioadei.

Duminică, maxima va fi de 22ºC, in timp ce minima va coborî la 13ºC. Cerul va fi mai mult noros în timpul zilei, iar în timpul nopţii se vor semnala precipitaţii. Luni dimineaţă sunt anunţate averse slabe cantitativ, dar apoi cerul se va degaja de nori. Temperaturile vor oscila între 21ºC şi 8ºC. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, predominant din sector nordic.

Marţi, cerul va fi mai mult senin, iar vântul se va roti dinspre sud- est. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 23ºC şi 10ºC. Miercuri, însă, sunt anunţate furtuni însoţite de descărcări electrice. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla dinspre sud. Maxima va fi de 24ºC în timp ce minima va coborî la 12ºC.

Ziua de joi va fi marcată de averse slabe cantitativ. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab, dinspre vest. Temperaturile vor oscila între 22ºC şi 11ºC. Vineri, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla din sector nord- vestic. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 20ºC şi 10ºC.

Sâmbătă, maxima va fi de 17ºC în timp ce minima va coborî la 8ºC. Cerul va fi parţial acoperit, iar vântul va sufla moderat dinspre nord- vest. Spre după-amiază se vor semnala averse. În timpul zilei sunt anunţate precipitaţii sub formă de aversă. Duminică, temperaturile vor avea valori cuprinse între 20ºC şi 8ºC. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, predominant din sector nord- vestic.


Precipitaţiile anunţate, chiar dacă sunt slabe cantitativ, sunt de dorit pentru culturile agricole din judeţ. Asta în condiţiile în care, potrivit măsurătorilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată. La fel şi în cultura de porumb- aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) în nordul și nord-estul Moldovei.



Info plus:

Potrivit tradiţiei populare, săptămâna ce urmează este marcată de Înălțarea Domnului (25 mai), iar duminică- Sfinţii Mari Împărați Constantin și Elena. Această zi se serbează pentru apărarea recoltelor și marchează încheierea semănatului la cereale.

În acest an, sărbătoarea Înălțarea Domnului va fi pe 25 mai. Personajul mitic care ar fi asistat la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor morților la cer, celebrat în ziua de joi din săptămâna a șasea după Paști, se numește Ispas și întrucât acesta ar fi fost un om vesel, credincioșii caută să fie bine dispuși în această zi.

Sunt şi superstiţii legale de ziua de Ispas: oamenii se bat cu leuştean, ca să se îngraşe. Femeile şi fetele se încing cu leuştean, pentru sănătate şi pentru a avea copii frumoşi şi sănătoşi. În această zi de Înălţare, femeile împart merinde pentru sufletele morţilor, căci atunci se înalţă sufletele lor la Cer şi să aibă merinde de drum.

În drumul lor spre Cer, unele spirite ale morţilor se pot rătăci, rămânând pe pământ unde vor deveni moroi, strigoi, de aceea, există superstiţia că dacă culegi şi sfinţeşti flori, frunze şi ramuri de nuc, de alun, leuştean sau paltin şi loveşti vitele şi oamenii cu ele, aceştia vor fi feriţi de moroi sau strigoi. Împotriva trăsnetului se pune leuştean la ferestre şi casele se împodobesc cu frunze verzi de paltin.

Superstiţia spune să nu dai din casă foc sau sare în ziua de Ispas; foc – pentru că tot anul vei avea inimă rea ca focul şi sare – dacă ai vaci, acestea nu vor mai da smântână. Se spune că, tot ce se seamănă după Ispas nu rodeşte şi că, numai până la Ispas e bine a semăna porumbul, că altfel nu se mai coace.

 

Spune-ne opinia ta