Senatul a adoptat tacit suprataxarea sucurilor cu mult zahar

Senatul a adoptat tacit suprataxarea sucurilor cu mult zahar

Propunerea legislativa privind introducerea bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zahar in categoria produselor pentru care se percep taxe a trecut luni de Senat, prin adoptare tacita, ca urmare a implinirii termenului pentru dezbatere si adoptare.

Prin modificarile aduse Codului Fiscal, propunerea legislativa prevede introducerea bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere in categoria produselor pentru care se percep, direct sau indirect, taxe speciale asupra consumului (accize armonizate), precum si exceptarea de la plata accizelor a sucurilor din fructe fara adaos de zaharuri, a bauturilor racoritoare destinate consumului propriu fabricate de persoanele fizice si a bauturilor racoritoare produse pe loc, prin stoarcere, vandute neimbuteliate, prevede proiectul initiat de parlamentari din tot spectrul politic.

De asemenea, prin modificarile aduse Legii sanatatii, bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere au fost incluse in categoria produselor asupra carora au fost instituite contributii in scopul combaterii consumului excesiv de astfel de produse (tutun, bauturi alcoolice) si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, conform propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Initiativa legislativa defineste bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere ca fiind "acele bauturi cu un continut de zaharuri libere de cel putin cinci grame la 100 de mililitri de produs, inclusiv acele bauturi care au zaharuri libere adaugate care impreuna cu zaharurile intrinseci depasesc limita mentionata".

Comisiile pentru Buget-Finante si cea pentru Sanatate Publica au dat raport comun de respingere a proiectului.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest act normativ. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro!

astăzi, 10:24
42

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace î...

Sirop de tuse pentru copii retras din farmacii! Toxina periculoasă pe care o conține!

astăzi, 09:30
125

Retragerea urmează unui raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.Autoritatea de ...

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași! (foto)

astăzi, 08:13
548

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...