Se schimbă legislația după tragedia de la Timișoara: firmele care desfășoară activități de deratizare sunt verificate la sânge!

Se schimbă legislația după tragedia de la Timișoara: firmele care desfășoară activități de deratizare sunt verificate la sânge!

Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de act normativ prin care se vrea schimbarea legislației în privința firmelor care se ocupă cu deratizări în România. Între timp, firmele care desfășoară astfel de activități sunt verificate la sânge. De asemenea, o echipă de la Ministerului Apărării merge la Timişoara, pentru a face verificări suplimentare, cu echipamente specializate, în blocurile în care s-a făcut dezinsecţie şi deratizare cu o substanţă toxică.

Conducerea Poliţiei Timiş a anunţat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc miercuri seara că o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va sosi joi la Timişoara, pentru a efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş au informat că verificările efectuate la locaţiile din Timişoara în care a avut loc deratizarea care a dus la decesul a trei persoane şi la internarea altor zeci, nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile respective, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi asigură paza bunurilor şi restricţionează accesul în locaţii.

Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice.

Substanța folosită de firma de deratizare era legală, dar nu putea fi utilizată decât în zone nelocuite, a anunțat, ieri, Ministerul Sănătății.

Timp de trei zile, locatarii din blocul groazei au sunat de zeci de ori la 112 pentru că se simțeau rău! Ieri, încă patru copii au ajuns la spital, iar trei dintre ei au rămas internați.

Reamintim că un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie.

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
21

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
16

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
31

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...