Şapte săptămâni de la apariţia primului caz de pestă porcină africană la Botoşani

Două focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri PPA la mistreţi: este bilanţul a şapte săptămâni de la apariţia primului caz de pestă în judeţul Botoşani.

Şapte săptămâni de la apariţia primului caz de pestă porcină africană la Botoşani

Comparativ cu alte judeţe şi luând în considerare condiţiile de vecinătate cu Ucraina, acolo unde PPA se manifestă agresiv, judeţul Botoşani stă încă bine, cu un total de 18 animale infectate cu virusul mortal.

Potrivit unei raportări a Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 275 de localități din 20 de județe, cu un număr de 1.027 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). În alte trei județe există doar cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați 365.403 porci afectați de boală și există 1.112 cazuri la mistreți. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

"Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană", arată reprezentanţii ANSVSA.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Primul caz de pestă porcină africană (PPA) la nivelul judeţului Botoşani a fost diagnosticat la un porc mistreț, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ 3 km de limita de frontieră cu Ucraina. Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, care pe 20 ianuarie a confirmat suspiciunea. Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
22

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
24

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
189

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...