SANATATE: 10 plante medicinale care pot fi toxice pentru organism

SANATATE: 10 plante medicinale care pot fi toxice pentru organism

 Ciumafaia  

Exista plante care consumate ca atare (fructe, frunze, radacini, seminte etc.) pot produce imbolnaviri, insa atunci cand acestea sunt dozate farmaceutic si consumate sub indrumare medicala ele devin niste remedii de pret.

Iata cateva plante care au potential toxic:

1. Arnica
Planta vindeca afectiunile respiratorii (guturai, bronsita), urinare (cistite, nefrite) sau cardiovasculare (hipertensiune, angina pectorala). Cu toate acestea, arnica prezinta toxicitate in cazul in care este administrata peste dozele indicate: 1 g de pulbere pe zi, 3 lingurite de tinctura sau o ceasca de macerat la rece pe zi.

2. Omagul
Sub indrumare medicala omagul este unul dintre cele mai bune antinevralgice naturale. Toxicitatea sa se datoreaza unei substante numita aconitina care provoaca initial o stare de excitatie, scaderea temperaturii corpului, senzatie de sufocare, voma, diaree, slabirea auzului si a vederii, scaderea tensiunii arteriele, ameteala, dureri de cap si asfixiere. Aceste simptome sunt urmate de afectarea celulelor nervoase din creier si maduva spinarii, ceea ce duce la paralizie respiratorie si cardiaca urmate de moarte (consumul a 1-2 g de tuberculi uscati poate fi mortal pentru om).

3. Dracila
Contine alcaloizi cu proprietati anticancerigene si antibacteriene. De asemenea, planta imbunatateste digestia si combate afectiunile hepatice precum icterul hepatic sau litiaza biliara. Cu toate acestea, utilizarea interna a plantei fara avizul medicului poate provoca fenomene toxice manifestate prin greata, varsaturi, cresterea tensiunii arteriale, convulsii, insuficienta respiratorie si senzatii de furnicatura sau amorteala.

4. Obligeana
Este o planta excelenta pentru stimularea secretiei gastrice, calmarea spasmelor intestinale si eliminarea gazelor intestinale. Obligeana este si un tonic nervos puternic, indicat in tratarea isteriei, dementei si epilepsiei. Studiile medicale au evidentiat insa in componenta rizomilor plantei o substanta cancerigena numita azarona, lucru care atrage atentia tuturor medicilor specialisti care recomandau aceasta planta. Totusi, cercetarile ulterioare au demonstrat ca nu toate soiurile de obligeana contin aceasta substanta.

5. Ciumafaia
Datura stramonium este folosita de mii de ani ca planta medicinala. Frunzele uscate ale plantei se ardeau, iar fumul lor se utiliza pentru alinarea crizelor de astm. De asemenea, in Europa ciumafaia mai este utilizata si ca afrodiziac. In cazul supradozarii planta declanseaza o serie de fenomene toxice precum inrosirea pielii, cresterea pulsului, dilatarea pupilei si uscarea gurii. In cazurile mai grave simptomele se pot inrautati pana la aparitia halucinatiilor si reactiilor psihomotorii anormale.

6. Pelinul
Este o planta folosita in gastritele cronice, gripa, afectiuni biliare si multe altele. Cu toate acestea, putina lume cunoaste faptul ca in doze mari pelinul poate deveni toxic, lucru cauzat de un ulei volatil numit tuiona. Aceasta substanta in exces provoaca excitarea anormala a sistemului nervos, manifestata prin tremuraturi si convulsii, urmate de coma si moarte.

7. Sulfina
Are calitati antiinflamatoare, stimuleaza circulatia sangelui si impiedica formarea cheagurilor de sange care ar duce la aparitia trombozelor. Prin supradozare, cumarina din compozitia plantei poate provoca aparitia hemoragiilor.

8. Vascul
Se utilizeaza cu succes mai ales in tratamentul hipertensiunii arteriale, din extractul de ramurele si frunze extragandu-se cel mai bun vasodilatator coronarian. Varietatile de vasc folosite in medicina sunt cele care paraziteaza marul si parul. Planta este recomandata de medici si in ateroscleroza, afectiuni cardiace si renale, tuse convulsiva, sughituri persistente, astm, epilepsie, isterie si diabet.

Varietatile de vasc care cresc pe artar, salcam si frasin contin substante care au actiune toxica asupra inimii si asupra sistemului respirator. De aceea cereti indrumarea medicului si farmacistului inainte de folosirea remediilor cu vasc.

9. Tataneasa
Contine un compus numit simfitina care are proprietatea de a induce tumori canceroase atunci cand este supradozata. De asemenea, planta mai poate produce paralizie centrala sau leziuni hepatice severe in cazul in care este utilizata zilnic.

10. Rostopasca
Se foloseste pentru calmarea durerilor hepatice, cresterea si eliminarea secretiei biliare, refacerea secretiei pancreasului. Alcaloizii din planta (cel mai important fiind sanguinarina) sunt dilatatori coronarieni (planta nu se recomanda hipertensivilor) si au o puternica actiune antivirala si antitumorala. Depasirea dozei de 1-2 lingurite de infuzie la 3 ore poate provoca intoxicatii manifestate prin arsuri in gat, greturi si varsaturi, diaree, dureri de cap, ameteli, delir, halucinatii, asfixie si chiar moarte. La primele semne de intoxicatie bolnavul trebuie dus la medic care va actiona prin provocarea de varsaturi, urmate de tratament cu ceai de nalba.

 

sanatate.bzi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
127

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...