S-a dat startul impaduririlor de primavara!

S-a dat startul impaduririlor de primavara!

 Gabriel Amitrului, director Directia Silvica  

Directia Silvica Botosani a demarat campania de impaduriri de primavara, actiune ce se va desfasura pana pe data de 15 aprilie, sub egida “Luna plantarii arborilor".

In total vor fi plantati 900.000 de puieti, pe o suprafata de circa 170 de hectare. Cele mai multe suprafete se vor planta in aceasta primavara cu salcam, stejar, gorun, frasin, paltin, cires, ulm, salcie si salcioara. Valoarea lucrarilor de impaduriri se ridica la 1,4 milioane de lei, din care 500.000 de lei sunt fonduri proprii, ale Directiei Silvice, iar restul sunt fonduri bugetare.

Cea mai mare suprfata unde se vor face impaduriri va fi pe raza comunei Draguseni, pe un teren cumparat in anul 2006 de la Primaria de acolo. Proiectul demarat la Draguseni, in anul 2010, este cel mai mare din ultimii ani, si in cadrul acestuia suprafata totala ce urmeaza a fi impadurita este de 160 de hectare. 32 de hectare au fost deja plantate in toamna anului 2010, iar 128 de hectare au ramas de plantat in aceasta primavara.

“Reprezinta cea mai mare suprafata compacta de teren care s-a impadurit in ultimii 30 de ani in judetul Botosani, Plantarea se face in conditii grele, intr-o zona lipsita de paduri, pe un sol greu, intelenit si, pe alocuri, cu fenomene de saturare. Datorita solulului foarte argilos, pregatirea terenului s-a efectuat mai greu, in prezent se finalizeaza discuirea terenului pe ultimele suprafete", a declarat Gabriel Amitrului, directorul Directiei Silvice Botosani.

Valoarea totala a proiectului de impadurire a acestui teren degradat, cuprinzand si cheltuielile cu pregatirea terenului, plantarea, intretinerea plantatiei pe o perioada de 7 ani si efectuarea completarilor necesare, este de 6,1 milioane de lei. Pentru contractarea acestei lucrari, in toamna lui 2010 a fost efectuata o licitatie la nivelul Romsilva, licitatie adjudecata de firma Miluca SRL Husi.

“La lucrarile de impadurire participa zilnic circa 200 de muncitori. Directia Silvica asigura asistenta tehnica la impaduriri, supraveghind calitatea lucrarilor cu minim 5 specialisti silvici. Pana acum, s-au plantat in aceasta primavara peste 30 de hectare cu salcam, stejar, frasin, malin, salcioara si amorfa", a spus directorul Directiei Silvice.

Potrivit reprezentantilor Directiei Silvice, suplimentar, prin actiuni de voluntariat, fiecare ocol silvic va planta in aceasta primavara si cate 1 hectar de teren degradat in afara fondului forestier, in suprafete apartinand primariilor sau altor institutii. Pe total, vor fi impadurite 6 hectare de teren degradata.

In cadrul actiunilor legate de “Luna plantarii arborilor", Directia Silvica a incheiat parteneriate de colaborare cu diverse institutii, unitati scolare si cercuri ecologice.

“Programul pe 2011 este cu 80% mai mare fata de cel realizat in 2010, si asta se datoreaza in primul rand plantarilor de pe terenul de la Draguseni", a precizat Gabriel Amitrului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Lasă-mă să te iubesc

Duminică, 19 Ianuarie 2020
218

Publicăm astăzi o poezie de dragoste, venită pe adresa redacției de la Mirela Butacu. Vă dorim lectură plăcută.Lasă-mă să te iubescde Mirela Butacu Lasă-mă să te iub...

S-a stins din viață Dan Andrei Aldea, fost lider al trupei Sfinx

Duminică, 19 Ianuarie 2020
358

Cântărețul, instrumentistul și compozitorul Dan Andrei Aldea, fost lider al formației Sfinx în anii 1970, a murit la vârsta de 69 de ani, în noaptea de vineri spre sâ...

Mobilizare a autorităților pentru sprijinirea familiei greu încercate din Zăicești

Duminică, 19 Ianuarie 2020
1577

Cazul familiei din localitatea Zăicești, comuna Bălușeni, greu încercată de boală și de neajunsuri, respectiv o femeie în vârstă de 67 de ani, imobilizată la pat de peste 15...