Royal Bank of Scotland avertizează asupra unei noi crize economice globale: Vindeți tot! Urmează un "an cataclismic"

Royal Bank of Scotland face un anunț șocant pentru clienții săi: să se pregătească pentru "un an cataclismic" marcat de o criză globală a deflației, avertizând că marile burse ar putea cădea cu până la o cincime iar barilul de petrol ar putea fi cotat cu 16 dolari. Divizia de creditare a RBS afirmă că piețele dau semnale de stres similare celor 2008, din lunile care au precedat declanșarea crizei Lehman.

Royal Bank of Scotland (RBS) a avertizat ca 2016 va fi "un an cataclismic", marcat de evenimente precum prabusirea burselor si de scaderi importante ale pretului petrolului.

Institutia financiara si-a sfatuit clientii, intr-o nota remisa de curand, sa se axeze pe obligatiuni, informeaza The Guardian.

Acest an va fi marcat de o scadere a burselor cu pana la 20%, in timp ce petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, sustin economistii bancii.

"Vindeti tot cu exceptia obligatiunilor cu rating mare. Intr-un hol aglomerat, caile de iesire devin tot mai stramte", se arata in analiza RBS.

Pietele financiare simt deja o presiune in crestere dupa rezultatele economice dezamagitoare inregistrate de China. In prezent, indicele FTSE 100, care cuprinde activele celor mai mari companii listate pe bursa londoneza, a avut cel mai prost inceput de an din 2000 incoace. In SUA, Dow Jones a inregistrat un record negativ al tuturor timpurilor.

Pe de alta parte, pretul petrolului a inceput 2016 cu stangul. Pe fondul supraproductiei si tensiunilor dintre Iran si Arabia Saudita, tari producatoare de "aur negru", cotatia a ajuns la 31,18 dolari pe baril, inregistrand astfel cel mai scazut nivel din aprilie 2004.

Investitorii se tem de semnalele tot mai puternice care arata o incetinire a economiei Chinei, dar si de o depreciere a yuanului.
"Ceea ce se intampla acum in China reprezinta o corectie, iar situatia va evolua ca un bulgare de zapada. Actiunile si creditarea au devenit periculoase. Nu am ajuns inca la termenii principiului Goldilocks (care afirma ca ceva trebuie sa se incadreze in anumite limite, nu sa atinga extremele - n.red.) ", a explicat Andrew Roberts, seful departamentului de credite al Royal Bank of Scotland, citat de The Guardian, conform Ziare.com.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac rusesc cu drone și rachete asupra orașului Cernăuți! (Foto)

astăzi, 10:37

Noaptea trecută, regiunea Cernăuți au fost ținta unui atac rusesc cu drone „Shahed” și rachete. Potrivit guvernatorului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniu...

Iftime, ”verificat” și la avere înaintea Congresului PNL de astăzi!

astăzi, 09:42

La Congresul PNL de astăzi, 9 nume concurează pe 4 locuri. Pentru funcția de prim-vicepreședinte se înfruntă liberali, unii veniți din modul privat, care au afaceri serioase și patrimonii...