România se luptă cu cea mai criminală epidemie din ultima sută de ani, iar pompierii de la Botoșani se luptă să stingă câmpurile care ard din neglijență și prostie

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor de vegetație uscată continuă să genereze incendii la Botoșani, au anunțat reprezentanții ISU.

În seara zilei de 26 martie a.c., pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată produse pe raza comunelor Trușești, Stăuceni și Bălușeni.

Incendiile nu s-au soldat cu pagube materiale, salvatorii împiedicând propagarea flăcărilor la gospodării și locuințe. În total, au luptat cu flăcările 23 pompieri militari și voluntari.

 

Cele trei evenimente cu foc s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.

Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

-        obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

-        obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

-        informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

-        realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

“Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii”, au explicat reprezentanții ISU de la Botoșani.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...