Restricţii pe o rază de 13 kilometri în zona Cordăreni, din cauza pestei porcine africane

Apariţia unui nou caz de pestă porcină africană, de această dată în comuna Cordăreni, a stârnit panică în rândul locuitorilor din zonă, dar şi din comunele limitrofe. Asta în condiţiile în care doi dintre cei trei mecanizatori care au găsit leşul mistreţului infectat deţin porci în gospodării.

Restricţii pe o rază de 13 kilometri în zona Cordăreni, din cauza pestei porcine africane

Noul caz de pestă porcină africană, depistat la marginea comunei Cordăreni, a fost confirmat şi de laboratorul de la Bucureşti, astfel de Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a instituit o zonă infectată şi una tampon ce cuprind 40 de localităţi aflate în 14 unităţi administrativ- teritoriale.

Mai exact, pe lângă fondurile de vânătoare aflate în comunele Cordăreni, Havârna, Cristineşti, Pomârla, Hudeşti, Brăeşti, Văculeşti, Nicşeni, Unţeni, Drăguşeni şi Vorniceni, specialiştii au trasat o zonă infectată, de 8 kilometri, care cuprinde localităţile Slobozia, Griviţa, Codăreni, Vorniceni, Dealu Crucii, Davidoaia, Podeni, Vlădeni, Corlăteni, Carasa, Dimăcheni, Recia Verbia, Mateeni din comunele Cordăreni, Vorniceni, Corlăteni şi Dimăcheni.

Acestora li se adaugă alte 27 de localităţi, aflate în zona tampon, de 5 kilometri în exteriorul zonei afectate şi care aparţin comunelor Havârna, Ştiubieni, Ungureni, Nicşeni, Roma, Dimăcheni, Broscăuţi, Ibăneşti, Cristineşti, George Enescu şi municipiului Dorohoi.

"Ca măsură de prevenire suplimentară am decis testarea serologică a porcinelor deţinute de doi dintre mecanizatori, unul deţine trei porcine şi celălalt două porcine, iar rezultatele sunt negative. Am vrut să ne asigurăm că prin contactul cu mistreţul mort, nu au dus virusul în gospodăria populaţiei. Tot în această perioadă am înregistrat o mortalitate la un caz de mistreţ de pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti, s-a confirmat că este pozitiv", spune Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar- Veterinare.

În cele 13 localităţi sunt deja echipe de medici veterinari care fac recensământul animalelor, informarea populaţiei privind măsurile de biosecuritate şi tot ce ţine de evitarea introducerii virusului pestei porcine în gospodării.

De la apariţia virusului PPA pe teritoriul judeţului Botoşani, s-au înregistrat 31 de mortalităţi la porci mistreţ, 27 fiind găsiţi morţi iar 4 fiind vânaţi. De asemenea, la porcul domestic, s-au înregistrat patru mortalităţi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani (Cinema „Unirea”) în perioada 10-12 mai cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
14

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...

Tânăr de 25 de ani dintr-o comuna din Botoșani, prins beat la volan!

astăzi, 18:55
31

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control pe strada Școlii din comuna Havârna un autoturism...

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
77

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...