RESPECT, Botoşani! Ţi-ai ales Cetăţeanul de Onoare: Acad. prof.dr. LEON DĂNĂILĂ! FOTO, VIDEO

RESPECT, Botoşani! Ţi-ai ales Cetăţeanul de Onoare: Acad. prof.dr. LEON DĂNĂILĂ! FOTO, VIDEO
Povestea începe în urmă cu câteva luni. De Ziua Oraşului Botoşani, pe 23 aprilie, îi provocam pe cititorii noştri la un gest de generozitate şi recunoaştere a valorii, invitându-i să răspundă la întrebarea: "Care este cetăţeanul de Onoare al Botoşanilor?". Promiteam atunci că vom transmite mai departe propunerea. Numele cel mai des invocat, cu respect, decenţă, recunoştinţă, era cel al neurochirurgului Leon Dănăilă.

Ne-am ţinut de promisiune şi, oficial şi în raport cu rigorile protocolului administratitv, am înaintat propunerea către Consiliul Local Botoşani şi Primăria Botoşani, iar primarul Ovidiu Portariuc a purces la întocmirea documentaţiei şi formularea proiectului de hotărâre de Consiliu Local, ce avea să stea la baza acordării titlului de Cetăţean de Onoare domnului academician doctor profesor Leon Dănăilă.

Invitaţia de a formula Argumentul şi Laudaţio am adresat-o scriitorului Victor Teişanu, custodele Casei Memoriale "Leon Dănăilă" de la Darabani. Facem aceste precizări din respect pentru botoşăneni. Şi pentru că, prin acest demers, neurochirurgul Leon Dănăilă a devenit Cetăţeanul de Onoare al unei comunităţi, ales de comunitate.

Momentul stabilit pentru decernarea oficială a titlului a fost ziua de 1 iulie, când domnul academician Leon Dănăilă împlineşte 82 de ani. Un moment care a reunit în sala de şedinte a Consiliului Local zeci de oameni, de la copii, adolescenţi, la consilieri, directori de instituţii, medici neurologi. Au fost alături foşti colegi de clasă, de la Liceul "Grigore Ghica" din Dorohoi (Sergiu Grigore, Constantin Ciubotaru, Emil Botezatu). A venit, direct de la o conferinţă din Iaşi, prof. Alexandru Negrescu, asistent universitar la Politehnica Bucureşti. Au sosit şi dărăbăneni, în frunte cu primarul lor. Oameni de cultură, de suflet, de frumoasă regăsire.

În ziua în care Ortodoxia îi cinsteşte pe Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, un om care a salvat mii de vieţi s-a întors acasă, pentru a primi recunoştinţa unei comunităţi. Titlul de Cetăţean de Onoare ne onorează pe noi, prezenţa ilustrului medic fiind, în fapt, un dar pe care academicianul Leon Dănăilă îl face Botoşanilor.  Un fapt, de altfel, punctat şi de primarul Ovidiu Portariuc, în cuvântul său de deschidere.

"Pe domnul profesor Leon Dănăilă l-am cunoscut în urmă cu aproape 12 ani. Am avut şansa, privilegiul, de a-l avea ca profesor. Vreau să spun că nimic nu poate avea un impact mai puternic asupra unui tânăr decât întâlnirea cu un mare profesor. Domnnia sa ne-a insuflat pasiunea cunoaşterii, dragostea de cunoaştere, credinţa în Dumnezeu. Îmi amintesc şi azi cum ne spunea: Dragilor, nu există minune mai mare pe pământ lăsată de la Dumnezeu decât creierul omenesc, şi nu cunoaştem decât 15-20% din acesta". Domnul Leon Dănăilă este o personalitate de prim rang, merită să fie Cetăţean de Onoare al Botoşaniului. Noi suntem onoraţi că domnul profesor este cetăţean de onoare al Botoşaniului", a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Discursul academicianului Leon Dănăilă a fost unul nu doar plin de emoţie, de mesaj. Cuvintele sincere, rostite cu răbdare şi înţelepciune, au umezit privirile, au încălzit inimile tuturor celor prezenţi.Însă cel mai emoţionant moment a fost, de departe, acela în care fosţi pacienţi au venit să îşi exprime mulţumirea. "Vă mai amintiţi de mine, domnule doctor?", era întrebarea care însoţea florile, îmbrăţişarea, sărutarea de mâini. "Domnule doctor, venim de la Suceava. Am adus 21 de trandafiri albi, câte unul pentru fiecare an pe care i l-aţi dăruit soţului meu, după ce l-aţi operat". Lacrimi, bucurie, har. Chip de lumină, un om căruia Dumnezeu i-a oferit darul de a fi salvator.

"Am ales neurochirurgie din întâmplare. Când am dat concurs la Iaşi, m-am gândit că la Bucureşti sunt alte posibilităţi şi am dat şi acolo concurs. Toţi îmi spuneau să nu mă duc la dr. Arseni, că e om rău şi te distruge, dar le-am zis că eu sunt un om corect, şi ce poate să-mi facă? M-am dus acolo şi am avut greutăţi mari, dar până la urmă s-a convins că sunt o personalitate", a spus academicianul Leon Dănăilă.

"Scoala medicală progreaseaza. Nu avem bani suficienţi, dar ea progresează. Sunt puţini oameni, dar merge înainte. Dacă eu las unul ca mine, e suficient. Am fost regele neurochirurgiei la un moment dat şi eram în toate comisiile. Toată neurochirurgia era pe mâna mea, iar acum am dat-o pe mâna colaboratorilor mei, pentru că i-am învăţat. Trebuie să laşi în urmă ceva. Nu poţi să pleci fără să laşi oameni care să fie capabili să rezolve cazuri dificile. Însă acum, cele mai dificile cazuri le rezolv tot eu".

"Academicianul Leon Dănăilă", spune Victor Teişanu în Laudaţio rostit pe 1 iulie, "reprezintă un reper important al lumii medicale contemporane. Opera sa teoretică, numărând 42 de tratate, atlase și monografii fundamentale, a revoluționat pur și simplu neurochirurgia, atât prin valoarea descoperirilor, cât și prin aria și vocația lor de aplicabilitate. În mediul universitar și academic profesorul se bucură de respect și prețuire, fiind perceput ca un strălucit ambasador român al medicinii și științei universale. Nu întâmplător academicianul  Leon Dănăilă a participat, de-a lungul anilor, la peste 160 de congrese și simpozioane, în țară și dincolo de hotare, publicând sau prezentând la diverse reuniuni de specialitate circa 400 de studii și comunicări științifice. Absolvent a două universități de stat (în medicină și psihologie – filozofie), a numeroase stagii de specializare în Europa și SUA și cu o bursă Fullbright pentru perfecționare la New York, Leon Dănăilă devine medic primar neurochirurg, apoi profesor universitar în neurochirurgie și psihoneurologie, precum și conducător științific de doctorate. În același timp, s-a remarcat și în sfera inventicii medicale, obținând 28 de brevete pentru invenții și inovații, cu amplu impact în practica operatorie la nivel mondial. Să amintim că, în colaborare cu neurobiologul Vasile Păiș, a descoperit o nouă celulă cerebrală pe care a numit-o cordocit. Epocala descoperire, rod a trei decenii de cercetare, a fost prezentată deja la congresele de la Cape Town (2006), San Diego (2009) și Los Angeles (2011), ea constituind pentru autori motivația unor noi și profunde investigații, concretizate în lucrări și atlase de neuromorfologie și neuroștiințe".Titlul de Cetăţean de Onoare acordat academicianului Leon Dănăilă ne obligă pe noi, botoşănenii, să ne situăm la înălţimea statutului său de OM. Să învăţăm că generozitatea este o cale către Dumnezeu, şi că ştiinţa, fără rugăciune şi credinţă, nu este decât o limită dincolo de care nimeni nu poate trece.

RESPECT, BOTOŞANI! Ţi-ai ales Cetăţeanul de Onoare!

Evenimentul a fost transmis în direct pe internet, de Live.Botoşani! INREGISTRAREA AICI!


Echipa Ştiri.Botoşani


 







































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
361

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
101

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
65

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...