Regele Carol al II-lea, reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş

Regele Carol al II-lea a fost reînhumat, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, alături de trupul Regelui Mihai. La ceremonie au participat mai mulţi membrii ai Casei Regale, dar şi fostul principe Nicolae şi soţia sa.

Regele Carol al II-lea, reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş

   Foto: News.ro

Osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse în România în urmă cu 16 ani, au fost scoase, vineri, din capelă şi depuse în Vechea Catedrală. Tot vineri seară a fost oficiată o slujbă de pomenire la care au participat doar membrii Casei Regale, între care Principesa Margareta, custodele coroanei, şi Principele Radu.

Sâmbătă, sicriul a fost scos din Vechea Catedrală şi purtat pe braţe de militari către noua necropolă. La ceremonie au participat Principele Radu, principesele Maria şi Sofia, dar şi fostul principe Nicolae cu soţia. Aproximativ cinci sute de persoane s-au aflat în faţa Catedralei, accesul în incintă nefiind permis decât invitaţilor.

Regele Carol al II-lea a fost reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, la doar câteva morminte distanţă de Regele Mihai. În acelaşi loc mai este înmormântată Regina Ana.

_

Carol al II-lea (născut pe 15 octombrie 1893), rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie1940 şi rămas în exil atât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cât şi în perioada postbelică, a făcut înainte de a muri câteva încercări de a-şi recupera tronul. N-a avut succes, dat fiind faptul că nu a avut sprijin politic intern sau extern.

După mutarea sa în Mexic (1944), ajunge în Brazilia, unde se căsătoreşte cu Elena Lupescu la Rio de Janeiro, pe 3 iulie 1947. Ulterior, după o încercarea de a reveni în Europa, cu destinaţia Franţa, care îi este însă refuzată, optează pentru Portugalia, ţara în care şi moare, la 4 aprilie 1953, cu puţin timp înainte de a împlini 60 de ani. Prin bunăvoinţa Guvernul portughez, Carol al II-lea este înhumat în capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Câteva zile, corpul neînsufleţit al lui Carol, îmbrăcat în straie civile, cu o eşarfă a înaltului Ordin "Carol I" petrecută peste umeri, a fost expus pe catafalc în salonul vilei Mar y Sol. Sute de persoane au venit să-i aducă ultimul omagiu.

Funeraliile au avut loc marţi, 7 aprilie, iar la înmormântare au participat multe foste capete încoronate ale Europei, prinţi, şi oameni importanţi din toată Europa şi chiar din America. Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis însă niciun reprezentant. Carol a fost depus lângă Panteonul regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente din Lisabona. Mai târziu, lângă el, a fost depus şi sicriul Elenei Lupescu.

Rămăşiţele sale au fost aduse în România, pe13 februarie 2003, graţie lui Teodor Baconschi, la vremea aceea ambasador al României în Republica Portugheză, şi au fost depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş, într-o criptă special amenajată în afara bisericii în care se odihnesc ceilalţi regi ai României. Fiul său, Regele Mihai, nu a participat la ceremonie, fiind reprezentat de principesa Margareta şi soţul acesteia. Rămăşiţele Elenei Lupescu au fost separate de cele ale lui Carol, fiind îngropate în cimitirul unei bisericuţe de lemn aflată la circa 400 de metri de cripta regelui.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Tehnici care îți pot salva viața. Așa supraviețuiești unui infarct dacă ești singur

Vineri, 17 Mai 2019
1537

Un atac de cord poate fi fatal în multe cazuri, însă dacă știi să ce să faci, ai putea să-ți salvezi viața. Este foarte important să știi cum să reacționezi atunci când a...

"Face vizita medicală! Nu mai este niciun secret". Se face mutarea momentului în Liga I

Vineri, 17 Mai 2019
827

Pe locul trei în clasamentul playout-ului, FC Botoşani visează să mai urce un loc. Este la şase puncte de ocupanta poziţiei a doua, Dinamo, iar vineri are meci cu liderul Gaz Metan Mediaş,...

Liga 1: Dosare ridicate de poliţişti de la sediul Dunării Călăraşi, într-un caz de delapidare!

Miercuri, 15 Mai 2019
350

Poliţiştii au ridicat, miercuri, mai multe dosare de la sediul clubului Dunărea Călăraşi, într-un caz de delapidare, informează pagina de Facebook a grupării din Liga I, conform News.ro....