Regele Carol al II-lea, reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş

Regele Carol al II-lea a fost reînhumat, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, alături de trupul Regelui Mihai. La ceremonie au participat mai mulţi membrii ai Casei Regale, dar şi fostul principe Nicolae şi soţia sa.

Regele Carol al II-lea, reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş

   Foto: News.ro

Osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse în România în urmă cu 16 ani, au fost scoase, vineri, din capelă şi depuse în Vechea Catedrală. Tot vineri seară a fost oficiată o slujbă de pomenire la care au participat doar membrii Casei Regale, între care Principesa Margareta, custodele coroanei, şi Principele Radu.

Sâmbătă, sicriul a fost scos din Vechea Catedrală şi purtat pe braţe de militari către noua necropolă. La ceremonie au participat Principele Radu, principesele Maria şi Sofia, dar şi fostul principe Nicolae cu soţia. Aproximativ cinci sute de persoane s-au aflat în faţa Catedralei, accesul în incintă nefiind permis decât invitaţilor.

Regele Carol al II-lea a fost reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, la doar câteva morminte distanţă de Regele Mihai. În acelaşi loc mai este înmormântată Regina Ana.

_

Carol al II-lea (născut pe 15 octombrie 1893), rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie1940 şi rămas în exil atât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cât şi în perioada postbelică, a făcut înainte de a muri câteva încercări de a-şi recupera tronul. N-a avut succes, dat fiind faptul că nu a avut sprijin politic intern sau extern.

După mutarea sa în Mexic (1944), ajunge în Brazilia, unde se căsătoreşte cu Elena Lupescu la Rio de Janeiro, pe 3 iulie 1947. Ulterior, după o încercarea de a reveni în Europa, cu destinaţia Franţa, care îi este însă refuzată, optează pentru Portugalia, ţara în care şi moare, la 4 aprilie 1953, cu puţin timp înainte de a împlini 60 de ani. Prin bunăvoinţa Guvernul portughez, Carol al II-lea este înhumat în capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Câteva zile, corpul neînsufleţit al lui Carol, îmbrăcat în straie civile, cu o eşarfă a înaltului Ordin "Carol I" petrecută peste umeri, a fost expus pe catafalc în salonul vilei Mar y Sol. Sute de persoane au venit să-i aducă ultimul omagiu.

Funeraliile au avut loc marţi, 7 aprilie, iar la înmormântare au participat multe foste capete încoronate ale Europei, prinţi, şi oameni importanţi din toată Europa şi chiar din America. Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis însă niciun reprezentant. Carol a fost depus lângă Panteonul regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente din Lisabona. Mai târziu, lângă el, a fost depus şi sicriul Elenei Lupescu.

Rămăşiţele sale au fost aduse în România, pe13 februarie 2003, graţie lui Teodor Baconschi, la vremea aceea ambasador al României în Republica Portugheză, şi au fost depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş, într-o criptă special amenajată în afara bisericii în care se odihnesc ceilalţi regi ai României. Fiul său, Regele Mihai, nu a participat la ceremonie, fiind reprezentat de principesa Margareta şi soţul acesteia. Rămăşiţele Elenei Lupescu au fost separate de cele ale lui Carol, fiind îngropate în cimitirul unei bisericuţe de lemn aflată la circa 400 de metri de cripta regelui.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...