"Ţara mea se cheama România, nu Rromânia!"

"Ţara mea se cheama România, nu Rromânia!"

   www.raducu.eu

Presa din Franţa a început să ne catalogheze ţigani acum 15 ani. Presa din Italia nu ne scoate din ţigani. Norvegienii se plâng că sunt victime ale înşelăciunilor din partea ţiganilor români care le vând cupru pe post de aur. Toate aceste naţiuni au însa un numitor comun: presa locală, ziariştii din aceste ţări, îşi apără conaţionalii, arătând cu degetul România, naţiune care, în proporţie de 70%, ajunge în Europa să se identifice cu sintagma de "Tzigania" sau ţara ţiganilor europeni.

Cum s-a ajuns aici? Nu discutăm despre impotenţa diplomaţiei româneşti care şi-a făcut o tradiţie din a fi una din cele mai, nu slabe, ci fricoase, lipsite de reacţie diplomaţii europene, care nu face mai nimic să apere poziţia românilor în lume. În Elveţia "ciorile" de români sunt strivite în presă de o săptămână şi nu există încă nicio reacţie oficială a MAE, că doar de aia plătim taxe şi impozite!... Discutăm despre faptul că, în România, este poate singura situatie în care mass-media, nu numai că nu ia apărarea românilor care tind să fie identificaţi cu etnia rromă, însă promovează o Românie manelistă. Discutam cu un prieten, manager la o companie elveţiana din România, care, pe marginea atacurilor la adresa românilor din Elveţia, mi-a transmis aceste lucruri:

"Văd şi remarc, pe bună dreptate, că românii sunt supuşi unui tir de acuzaţii îngrijorătoare în Elveţia. Sincer, este prima oară când, în ţara mea, conaţionalii mei se pronunţă cu asemenea agresivitate la adresa unei naţiuni europene, însa hai să vedem cum s-a ajuns aici.
Eu, ştii bine, lucrez şi locuiesc în România de 5 ani. Dragule, sunt şocat de faptul că, în presa română, nici măcar un singur ziar nu a scris editoriale de atitudine faţă de linşajul mediatic la care sunteţi supuşi în Elveţia. Sunt surprins să văd că oficialii din politica voastră externă se fac că nu văd, nu aud şi nu se declară, oficial, măcar îngrijoraţi de escaladarea acestor lucruri la adresa românilor în presa elveţiană. Păi dacă voi nu vă apăraţi, cine să vă apere? Ştii, de exemplu, faptul că au existat luări de poziţie din partea presei germane? Adica au ajuns ziariştii nemţi să-i apere pe români, în vreme ce ziariştii voştri nu spun nimic? Pentru un elveţian este o chestiune ciudată, pe care o poate elucida doar trăind în ţara voastră. Pentru că, să ma ierţi, însă programele voastre TV abundă în producţii centrate pe imaginea ţiganilor.
De Revelion am vazut o chestiune grotescă, am văzut cum nişte valori istorice ale românilor, erau jucate de nişte celebrităţi locale, cărora voi le spuneţi manelişti. Fetiţa mea învaţă la şcoala germană din Bucureşti, iar colegii ei discuta în pauze despre aventurile unei prinţese din filmul Inimă de ţigan. În ziarele voastre, nunţile, divorţurile şi viaţa ţiganilor fac cap de afiş, astfel încât întreaga imagine a ţării este construită în jurul lor. Cum vreţi să nu fiţi identificaţi cu ei? Cultura voastra ca popor deja este asimilată de cultura ţiganilor români şi cred că este o situaţie unică, în care o etnie fără civilizaţie să domine un întreg popor. Şi aici mă refer la faptul că vina o poartă mass-media, care este centrată şi preocupată să facă audienţă, exacerbând la maximum imaginea ţiganilor, astfel încât, în mod firesc, ţara voastră a ajuns să fie asimilată cu locul de baştină al ţiganilor europeni".
 

Un profesor român care preda la catedra unei universtităţi din Berna îmi spunea: "Am învăţat la Oxford, predau de peste 20 de ani, însă nu am crezut că o să apuc ziua în care, la curs, studenţii să mă întrebe dacă nu cumva şi eu am rude ţigani în familie! Nimeni nu ne apără, nici presa română, nici autorităţile române, nimeni, astfel încât nu ne mai rămâne decât să ne punem cenuşă în cap, sau să renunţăm pur şi simplu să mai declarăm că suntem români! Înainte de `89 eram priviţi cu simpatie aici. Noi românii, eram consideraţi oameni eminenţi, însa în numai 20 de ani, am ajuns să primim în bloc eticheta de ţigani.
Şi cum să nu o facă, daca în presa română nimeni nu vorbeşte de românii de succes, de românii inteligenţi, şi asta pentru că ziarul se vinde numai dacă îl are pe prima pagină pe Guţă, Minune, etc. Eu refuz să mă las manelizat, însă asta se pare că este echivalent cu a renunţa să mă mai consider român.
Ţara mea se cheama România, nu Rromânia!"


“Nu suntem şovini, dar avem dreptul, noi şi copiii noştri, de a nu fi confundaţi cu nimeni şi nici o lege nu ne poate obliga să acceptăm să fim numiţi ţigani. De asemenea, este cazul înlocuirii denominaţiei apărute pervers, tendenţios şi vinovat, preluată de toată presa după decembrie, aceea de rom, care generează confuzie, cu cea de indoeuropeni, care este exactă, nejignitoare şi neconfundabilă cu cea de român", spune prof. univ. dr. Gavril Cornuţiu.

 
Sursa: certitudinea.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
39

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
152

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
16

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...