PROTEST la Havârna din cauza drumurilor! “Ne-am săturat! Vrem să trăim civilizat!" GALERIE FOTO, VIDEO

PROTEST la Havârna din cauza drumurilor! “Ne-am săturat! Vrem să trăim civilizat!" GALERIE FOTO, VIDEO
Sătui ca în anul 2015, într-o țară europeană, să trăiască într-o localitate în care nu există niciun petic de asfalt, zeci de localnici din mai multe sate din comuna Havârna și-au strigat duminică nemulțumirea.

Aproximativ 40 de autoturisme, dar și căruțe, și peste 100 de oameni, s-au adunat la Școala din satul Balinți, de unde au plecat într-un marș prin satele Balinți, Tătărășeni și Gârbeni, până la intersecția cu drumul județean.

Oamenii au venit cu tricolorul și steaguri albe, dar și cu pancarte, pe care au scris diferite mesaje la adresa autorităților locale, în special a primarului Gheorghe Jităreanu, pe care îl acuză că de trei mandate nu a fost în stare să asfalteze nici măcar un kilometru de drum comunal.

“Vrem să se asfalteze drumul Gârbeni-Tătărășeni-Balinți. Drumurile din comună sunt într-o stare avansată de deteriorare, din anii ‘70 nu s-a pus niciun petic de asfalt, Primăria nu face nimic în sensul acesta, deși avem plătite studii de fezabilitate încă din 2007. Nu există comunicare, noi nu ştim ce se întâmplă la Primărie, iar oamenii sunt timoraţi. Noi ne-am săturat să nu putem sta decât cu geamurile închise să ne intre praful în case, să nu putem lua masa afară. De trei mandate, primarul nu a reuşit decât să asfalteze doi kilometri de drum", a spus Angel Ciobanu, unul dintre cei care a inițiat protestul.

“Sperăm că autoritățile să înțeleagă că noi trăim de atâția ani de zile în niște condiții mizere. Nu am avut asfalt niciodată, pe timp de vară este un praf de nedescris, copiii inhalează praf zi de zi. Poate cineva ne aude că avem și noi nevoi și vrem să trăim civilizat. Ne-am săturat", a spus un alt participant la protest.
 

Oamenii din comuna Havârna își doresc și pietruirea unui drum care duce către satul Niculcea și pe care abia se poate ajunge din cauza stării proaste, iar când plouă este aproape imposibili de circulat pe acolo.

“Este un sat izolat de lume și nici piatră nu se pune. Vrem să tragem un semnal de alarmă. Este un calvar pentru toți cetățenii. Nu poți ține un geam deschis, trebuie să stai cu masca pe gură din cauza prafului. Trăim undeva în Evul Mediu. Datoria noastră este să tragem un semnal de alarmă către Primărie, către Consiliul Județean", a spus și Dumitru Răileanu.

Toți cei care s-au adunat la Școala din Balinți au plecat într-un marș pe o distanță de câțiva kilometru, claxonând și fluturând steaguri.

Cei care au organizat protestul au spus că acesta nu este unul politic, deși printre protestatari a putut fi văzut și Dan Ionescu, secretarul PMP Botoșani.

Convoiul de mașini a fost însoțit de un echipaj de Poliție și unul de jandarmi, marșul fiind unul autorizat.
































 

 

Spune-ne opinia ta