Presiune scăzută la apă, reclamată de clienţii Nova Apaserv! Răspunsul operatorului

Lipsa precipitaţiilor care să îndestuleze solul îşi face simţită prezenţa şi în municipiul Botoşani şi în localităţile limitrofe.

Pe fondul caniculei şi al necesităţii de apă, mai mulţi botoşăneni au semnalat şi lipsa presiunii apei la robinete, ba chiar apreciază că acest lucru se întâmplă de la începutul lunii iulie, atunci când la Leorda a fost înlocuită magistrala de apă supraterană cu o soluţie subterană.

Botoşănenii au apelat dispeceratul Nova Apaserv, iar explicaţia pe care au primit-o i-a surprins, în condiţiile în care angajaţii operatorului de apă i-au sfătuit să depună reclamaţii. "Ba cumva mi-au confirmat că sunt probleme în alimentarea cu apă, în special a presiunii apei, de când s-a înlocuit conducta. Nu ştiu ce se întâmplă, dar e clar că eu am emoţii când folosesc entrala tocmai din cauza presiunii", relatează unul dintre clienţii Nova Apaserv.

Problema botoşănenilor a stârnit însă mirarea conducerii operatorului de apă, care susţine că ar fi ilogic faptul că înlocuirea unei conducte învechite cu una nouă, performantă, ar putea produce asemenea neplăceri.

"Mai mult, conducta are o capacitate mai mare de transport de apă în staţia de la Cătămărăşti, or de acolo se îndreaptă spre oraş. Problema este alta, nu conducta de la Leorda. Problema este că se consumă foarte multă apă, din cauza lipsei de precipitaţii. Pe lângă consumul menajer este şi consumul pentru udat grădinile. De exemplu, miercuri a scăzut consumul şi oamenii au avut presiune pentru că a plouat marţi noapte. Cu aceeaşi situaţie ne-am confruntat şi anul trecut, atunci când am fost nevoiţi să restricţionăm alimentarea cu apă în comunele din judeţ. Nu cred că vom ajunge din nou la asta", declară Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv.

Numai în municipiul Botoşani, Nova Apaserv gestionează peste 320 de kilometri de conducte de apă, de la magistrale la conducte de transport până la conducte de alimentare a blocurilor. Doar o parte din acestea sunt dimensionate conform consumurilor.

La nivelul judeţului, situaţia este şi mai dramatică, localităţi întregi fiind alimentate pe conducte proiectate strict pentru câţiva consumatori. Exemplul clasic de acum este oraşul Flămânzi, a cărui reţea fusese proiectată pentru Filatură, însă în ultimii zeci de ani numărul de clienţi branşaţi a crescut exponenţial, apa curentă ajungând în cartierul Lebăda, apoi în Zăiceşti, Cristeşti, Draxini- Băluşeni, Copălău, Flămânzi, astfel că reţeaua nu face faţă. Problemele de presiune încep de la Cerbu, în condiţiile în care locuitorii din Lebăda şi Zăiceşti nu au necazuri cu apa decât în cazul unei avarii.

Soluţia ar fi extinderea şi redimensionarea reţelelor, însă fondurile necesare sunt uriaşe, or Nova Apaserv abia reuşeşte să se descurce cu masterplanul accesat în 2011, ale cărui lucrări nu sunt nici acum finalizate, şi care ar trebui să asigure alimentarea cu apă a 70% din judeţ.

 

Spune-ne opinia ta