Polițiștii anunță că Registrul pedofililor va fi terminat până la sfârşitul anului

Polițiștii anunță că Registrul pedofililor va fi terminat până la sfârşitul anului

După modelul american, şi România va avea un registru cu pedofilii şi violatorii condamnaţi.

Poliţia Română va realiza până pe 31 decembrie 2020 Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, peste 45.000 de astfel indivizi fiind deja înscrişi în evidenţele cazierului judiciar cu asemenea infracţiuni.

Persoanele înscrise în Registru au obligaţia de a se prezenta periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, la organele de poliţie pentru a comunica informaţii despre profesia sau activitatea pe care o desfăşoară, mijloacele de existenţă, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact, în mod direct şi sistematic, locurile frecventate, în special unităţile de învăţământ, taberele sau spitalele de copii, adresa unde locuiesc şi modalitatea de comunicare cu poliţiştii specializaţi.

Potrivit Poliţiei Române, Registrul a fost organizat în scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală.

Reamintim că astăzi, toți educatorii, învățătorii și profesorii, mai exact persoanele care interacționează profesional cu grupuri vulnerabile, vor trebui să aducă de la Poliție un "certificat de integritate comportamentală" care să ateste că nu sunt în registrul pedofililor sau violatorilor.

În articolul 18, alineatul 1 al legii 118/2019 se precizează că "instituțiile din sistemul de învățmânt, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizica sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală", specifica textul legii.

 Certificatul de integritate comportamentală este, potrivit legii, documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în "Registrul național al agresorilor sexuali" sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
52

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
55

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
54

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...