PLUS Botoșani arată cu degetul spre Consiliul Județean și ISJ Botoșani: “Cazul Caracal s-a derulat și pe fondul lipsei transportului în comun”!

PLUS Botoșani arată cu degetul spre Consiliul Județean și ISJ Botoșani: “Cazul Caracal s-a derulat și pe fondul lipsei transportului în comun”!

Filiala PLUS Botoșani a anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că cere Consiliului Județean, precum și celorlalți decidenți de la nivelul județului, să ia urgent măsuri pentru asigurarea unei navete sigure copiilor din județ care începând de luni vor putea ajunge la școală doar folosind transportul rutier.

“Conform datelor oficiale prezentate în anul școlar trecut, peste 13.000 de elevi din Botoșani sunt navetiști, fiind obligați să apeleze la microbuzele școlare sau la firmele private de transport. Nici unii, nici alții nu sunt ajutați de guvernanți, în momentul de față. Majoritatea microbuzelor școlare sunt vechi și în stare tehnică precară, primăriile făcând eforturi mari pentru a le ține în stare de funcționare. Numărul lor, de asemenea, este insuficient, copiii trebuind să se trezească și la 5 în noapte pentru a fi duși în ture la școala din centrul comunei. Iarna îngheață câte două ore în frig, în stații sau chiar în fața școlii, pentru că unitățile sunt închise până la venirea personalului. Peste 51 de microbuze au fost solicitate anul școlar trecut pentru Botoșani, însă fără efect”, se precizează în comunicatul emis de filiala PLUS Botoșani.

Membrii partidului politic susțin că elevii navetiști care apelează la firmele private merg înghesuiți, pentru profitul maxim al transportatorului și trebuie să scoată și bani din buzunar pentru că guvernul nu decontează decât la plafoanele de acum trei ani, fără să țină cont de creșterea prețurilor.

“În liceele din județ mare parte a elevilor sunt navetiști, iar actualul guvern le-a pus în pericol sănătatea, integritatea și orice dorință de a mai face școală, odată cu aprobarea OUG 51/2019, care a eliminat transportul rutier de persoane, intrajudețean, din sfera serviciilor publice ale statului și din sfera responsabilităților consiliilor județene.  Transportatorii nu vor mai face, așadar, decât cursele profitabile, iar tinerii de pe alte trasee vor trebui să recurgă la pirații auto, punându-se în pericol.  În liceele industriale, agricole sau de construcții din Botoșani, peste 50% dintre elevi sunt navetiști. Chiar și elevi ai liceelor de elită sau ai colegiilor naționale fac naveta din comunele mai mult sau mai puțin îndepărtate. Situația creată îi va determina pe mulți să abandoneze cartea limitând  mult șansele de dezvoltare personală și socială”, mai precizează PLUS.

PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) cere asigurarea navetei sigure pentru elevi, demarând o campanie la nivel național pentru a obliga autoritățile să intervină. 

”A trecut mai mult de o lună de când PLUS a semnalat riscurile create de OUG 51, dar constatăm că, deși în ultima lună mai multe voci semnalează de asemenea aceste probleme: asociații ale elevilor, Avocatul Poporului, celelalte partide de opoziție, în patru zile începe școala fără a avea nicio propunere de soluție din partea decidenților ”, se arată și într-un comunicat de presă al PLUS București.

Filiala PLUS Botoșani, alături de celelalte, cere Consiliului Județean să comunice public, înainte de începerea școlii, modalitatea prin care se va asigura de buna desfășurare a navetei. Acolo unde traseele nu sunt acoperite și operatorii de transport nu au reînnoit licențele, nu doar crește riscul abandonului școlar, ci se lasă loc și taximetriei ilegale, cu riscuri mari pentru siguranța elevilor.  Cazul Caracal s-a derulat și pe fondul lipsei transportului în comun.

“Totodată, filiala PLUS semnalează că din Botoșani ar trebui să pornească inițiativa de actualizare a plafoanele de decontare a navetei elevilor, ținându-se cont de realitatea prețurilor din piață. Aceasta pentru că standardele de viață din județ sunt scăzute, prefigurându-se un nivel de abandon școlar și mai grav decât cel care este deja”, se mai precizează în comunicatul semnat de responsabilul de comunicare, Ovidiu Porohniuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum au reuşit 200 de ieșeni să-şi ia permisul în Botoșani. Șeful Serviciului de Permise: „Am semnalat în mai multe rânduri fenomenul”

astăzi, 15:39
1006

Acuzații grave planează asupra unor funcţionari publici din judeţul Botoşani. Aceștia sunt bănuiţi că primeau mită între 100 de lei şi 350 de euro de la persoane din judeţe înv...

Patru bărbați amendați, după ce au pătruns necorespunzător pe un fond de vânătoare din județ. Polițiști și jandarmi au fost direcționați imediat la fața locului

astăzi, 15:08
144

Patru bărbați din localitățile Ungureni și Vorniceni au fost sancționați contravențional, joi seară, pentru accesul cu câini pe un fond de vânătoare din zona comunei Șendriceni,...

Peste 120 de polițiști din Botoșani și alte cinci județe au efectuat o razie rutieră de amploare: peste 500 de sancțiuni și zeci de permise ridicate

astăzi, 14:57
173

Pentru creşterea gradului de siguranţă şi disciplină rutieră pe raza judeţului Suceava, joi, 27 februarie a.c., sub coordonarea ofiţerilor din cadrul Direcţiei Rutiere - IGPR, poliţiştii ru...