Parada datinilor si obiceiurilor de iarna! Un om de afaceri din judet a primit uratorii in suman moldovenesc si caciula de miel! FOTO, VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Parada datinilor si obiceiurilor de iarna! Un om de afaceri din judet a primit uratorii in suman moldovenesc si caciula de miel! FOTO, VIDEO

   Ionut Tabultoc

Datinile si obiceiurile de iarna sunt respectate cu sfintenie in doua comune din judetul Botosani, acolo unde, înaintea Anului Nou, mii de oameni participa ca spectatori la parada cu mascati, ursi, caiuti sau capre. 

Comunele Tudora si Vorona sunt despartite de doar cativa kilometri, insa rivalitatea este una cunoscuta, la nivelul judetului Botosani. Ultima zi din an este ocazia perfecta pentru ca satenii din cele doua comune invecinate sa arate tuturor ca nu au uitat datinile si obiceiurile de iarna. 

Atat la Vorona, cat si la Tudora, satenii incep sa se pregateasca pentru aceasta zi inca dinainte de a se lumina de ziua, atunci cand sunt imbracati ursii, sunt vopsiti tiganii, iar calusarii fac ultimele repetitii.

Voronenii si-au facut un obicei, in ultimii ani, ca prima persoana din sat urata sa fie omul de afaceri Cornel Sfaiter, presedintele echipei FC Botosani si unul dintre cetatenii de onoare ai comunei. Acesta este un iubitor al traditiei si al portului popular romanesc, in special al obiceiurilor de iarna.

"Sunt putine locuri in Moldova si, in general, in Botosani unde mai avem traditii, dar in Vorona an de an am avut obiceiuri foarte frumoase si vrem ca traditia sa continue si in viitor. Eu sunt un om care de mic copil, de prin ani '70 - '75, impreuna cu domnul primar, am preferat sa stau in sanul familiei si sa particip la evenimentul din 31 decembrie, ultima zi din an, pe care eu o consider foarte importanta. Imi plac meleagurile, zona, judetul nostru, pentru ca avem o traditie frumoasa.", a declarat Cornel Sfaiter. 

Cetele de uratori, in frunte cu primarul comunei Vorona, Aurel Stefan, au mers acasa la Cornel Sfaiter, care in acest an i-a intampinat imbracat intr-un suman moldovenesc, purtand pe cap si o caciula de miel.

"Am vazut ca vremea e destul de rece si mi-am luat un suman, imi place ca e frumos si calduros, dar si o caciula pe masura. De la an la an de schimbam costumatia", a adaugat Sfaiter.

Imediat dupa uratura si dupa dansul ursilor, in fata portii s-a incins o hora moldoveneasca la care au participat zeci de persoane. Mai apoi a avut loc parada cu mascati, ursi, caiuti si uratori, care au strabatut satul, iar mai apoi s-au oprit in centru, acolo unde a fost amenajata o scena. De la parada nu a lipsit nici Vasile Popescu, care a ajuns la varsta de 83 de ani. Inca de la varsta de 9 ani acesta se imbraca in calut.

Peste 1.500 de voroneni, dar si oaspeti din toate colturile tarii au participat la parada din ultima zi a anului 2015. Acestia au venit cu aparate de fotografiat si de filmat, pentru a imortaliza momentele de la Vorona.
 

















































 

 

Spune-ne opinia ta