Orfanii pana in 7 ani nu vor mai fi cazati in centre de plasament - Legea a ajuns la Iohannis

Orfanii pana in 7 ani nu vor mai fi cazati in centre de plasament - Legea a ajuns la Iohannis

Copiii orfani sub 7 ani nu vor mai fi cazati in centre de plasament, incepand de anul viitor, cand intra in vigoare o lege noua care majoreaza de la 3 la 7 ani varsta pana la care se interzice plasamentul copiilor intr-un serviciu de tip rezidential.

Potrivit legii, autoritatile trebuie sa asigure fiecarui copil care nu are parinti un mediu de viata familial, noteaza agentia Rador. Astfel, copiii ar urma sa isi petreaca primii 7 ani din viata la rude, intr-o familie substitutiva sau la un asistent maternal, si nu in institutii colective. Potrivit initiatorilor, institutiile de acest fel nu ofera conditiile necesare unei dezvoltari armonioase din punct de vedere emotional.

Totusi, o exceptie reprezinta copiii care au nevoie de ingrijiri speciale. Deputatul Oana Bizgan, unul dintre initiatori, arata ca mai multe studii au dezvaluit ca institutionalizarea copiilor este nociva si are efecte ireversibile asupra minorilor.

"Acest proiect legislativ va face diferenta pentru aproximativ 7.200 de copii care sunt astazi institutionalizati in centre mari rezidentiale. Cel mai mare studiu care s-a realizat vreodata in lume a avut loc la Bucuresti si arata foarte clar ca institutionalizarea are un impact ireversibil asupra materiei cenusii, dar daca reusim sa punem acesti copii intr-un climat de familie, acestia se dezvolta mult mai bine si au un IQ mult mai mare. Dincolo de cifre, dincolo de impactul economic, care in acest caz este negativ, este vorba de oameni, de copii, de suflete care gandesc, care iubesc si care de prea multe ori sufera", a declarat deputatul.

Proiectul de lege a fost trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
7

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
18

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
34

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...