Numărul mistreţilor afectaţi de pesta porcină africană, în uşoară creştere la Botoşani

Arad, Olt şi Botoşani sunt judeţele cel mai puţin afectate dintre cele în care pesta porcină africană şi-a făcut simţită prezenţa. Dacă în judeţul Botoşani sunt două focare de PPA, în Arad şi Olt au fost înregistrate până acum câte un focar de pestă.

Numărul mistreţilor afectaţi de pesta porcină africană, în uşoară creştere la Botoşani

Potrivit unei statistici a Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare, pesta porcină africană evoluează în 197 de localități din 19 de județe, cu un număr de 716 focare, dintre care 12 în exploatații comerciale. În alte două județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.486 de porci afectați de boală și există 1.249 cazuri la mistreți.

La nivelul judeţului Botoşani, până acum au fost înregistrate patru cazuri de PPA în două gospodării, unde de altfel au şi fost introduşi porci- santinelă pentru a verifica dacă virusul se menţine activ. În plus, pesta porcină africană a fost confirmată în cazul a 23 de porci mistreţi găsiţi morţi pe două fonduri de vânătoare- trei la Suharău şi 20 la Pomârla. Virusul a fost confirmat şi la patru mistreţi vânaţi pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti din Pomârla.

"Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii", susţin reprezentanţii DSVSA.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
342

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
45

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
302

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...